Belföld

2009.04.02. 05:26

Ki legyen az MSZP élén?

Budapest - Főként <i>Lendvai Ildikót</i>, <i>Kiss Pétert</i> és <i>Szekeres Imrét</i> látnák szívesen pártelnökként a különböző megyék szocialista politikusai és küldöttei az MTI-hez eddig beérkezett tíz állásfoglalás alapján.

nincs nev

A Borsod megyei szocialisták leginkább Lendvai Ildikó pártelnökké választását javasolják. Gúr Nándor, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke az MTI-nek elmondta: szerda este a párt megyei szervezetének vezetői, országgyűlési képviselői és tisztségviselői értekeztek. A megbeszélésen négy politikust neveztek meg, aki szerintük alkalmas lehet az elnöki posztra: Lendvai Ildikót, Kiss Péter alelnököt, Szekeres Imre elnökhelyettest és Mesterházy Attila alelnököt. 

Gúr Nándor közölte: a szimpátiaszavazáson a legtöbb voksot a frakcióvezető kapta, nála valamivel kevesebben voksoltak a kancelláriaminiszterre. 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökség által összehívott - a kongresszusi küldöttek és a helyi pártszervezetek vezetőinek bevonásával megtartott - megbeszélés keretében lezajlott szimpátiaszavazáson Szekeres Imre kapta a legtöbb szavazatot - közölte Iváncsik Imre megyei elnök az MTI-vel. A szavazáson Kiss Péter és Lendvai Ildikó is kapott voksokat, de a honvédelmi miniszter támogatottsága "kiemelkedő volt" - tette hozzá a politikus. A megyei pártelnök hangsúlyozta, a szerdai szolnoki pártesemény nem döntéshozó fórum volt, hiszen a kongresszuson az előterjesztett javaslatok közül a küldöttek fognak majd választani. 

A Tolna megyei kibővített pártelnökség a jelölőbizottság számára három jelöltet - Lendvai Ildikót, Szekeres Imrét, és Kiss Pétert - javasol országos pártelnöknek, de közülük a megye túlnyomó többsége a frakcióvezetőt támogatja. Harangozó Tamás megyei elnök jelezte, a végleges döntést a megyei párt legfőbb döntéshozó szerve, a megyei küldöttgyűlés pénteki, soron kívüli ülésén – a tagság véleményének kikérése után – fogja meghozni. 

Komárom-Esztergom megye MSZP küldötteinek többsége Lendvai Ildikó pártelnökké választását támogatja, de kapott jelölést Kiss Péter, Szekeres Imre és Mesterházy Attila is - mondta el az MTI-nek szerdán este a rendkívüli megyei küldöttgyűlés után Lukács Zoltán, a párt megyei elnöke. 

Az MSZP Békés megyei elnöksége az országgyűlési képviselőivel és kongresszusi küldötteivel szerda este tartott kibővített ülésén úgy döntött: a jelölő bizottság számára szintén Lendvai Ildikót, Kiss Pétert és Szekeres Imrét javasolják - erről Varga Zoltán megyei elnök tájékoztatta közleményben az MTI-t. 

Kiss Pétert és Lendvai Ildikót is támogatják lehetséges elnökjelöltként a Zala megyei szocialisták - közölte a szimpátiaszavazás eredményét Baracskai József megyei elnök szerda este az MTI-vel. 

A Somogy megyei szocialisták Lendvai Ildikó jelenlegi frakcióvezetőt szeretnék pártelnöknek. Erről Kolber István, a párt megyei elnöke tájékoztatta szerda este az MTI-t az elnökség kongresszusi küldöttekkel kibővített csaknem háromórás, Kaposváron tartott ülését követően. Közölte: pártelnöknek Kiss Pétert, Lendvai Ildikót és Szekeres Imrét javasolják, de közülük "kimagasló többséggel" a frakcióvezető megválasztását támogatják.  

A fővárosi szocialisták már kedden állást foglaltak. Közleményük szerint Lendvai Ildikót, Kiss Pétert és Szekeres Imrét is alkalmasnak tartják pártelnöknek, ezért azt javasolják, hogy mindhárman vegyenek részt a megmérettetésben. 

A hajdú-bihari szocialisták és a Fejér megyeiek is állást foglaltak a pártelnökjelölésről, de a neveket nem hozták nyilvánosságra. 

Oláh Lajos Hajdú-Bihar megyei pártelnök erről mindössze annyit mondott: a pártelnöki posztra - az eddig nyilvánosságot kapott politikusok mellett - a debreceni tanácskozáson más jelöltet is megneveztek. 

Véleménye szerint az ország elemi érdeke a sikeres kormányalakítás, a Bajnai-kormány mielőbbi felállása. Hozzátette: a megyei szervezet úgy foglalt állást, hogy az elkövetkező időszakban meg kell hozni azokat a fájdalmas döntéseket, amelyek az ország gazdasági stabilitását, a hosszú távú növekedést szolgálják. A hajdú-bihari szocialisták támogatni fogják az ilyen előterjesztéseket - hangsúlyozta. 

Horváth András Fejér megyei elnök a lehetséges jelöltekről azt mondta: több politikust is javasoltak, de a neveket nem kívánják nyilvánosságra hozni. 

Az MTI-nek beszélt arról is, hogy megye nevében köszönetet mondott Gyurcsány Ferencnek a pártért és az országért végzett munkájáért, s elismerését fejezte ki az erőfeszítéséért és kitartásáért. A szövetség tagjai bíznak abban, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is aktívan részt vesz a baloldal munkájában és feladatot vállal a pártban - fogalmazott Horváth András. Kitért arra is: felhatalmazást adott arra, hogy megyeiek támogassák a Bajnai-kormány működését, az ország érdekeit és a világgazdasági válság hatásait kivédő intézkedéseit. 

Bajnai Gordon támogatása mellett is állást foglaltak a Jász-Nagykun-Szolnok, a Tolna, a Komárom-Esztergom, a Békés, a Hajdú-Bihar megyei és a fővárosi szocialisták. 

Iváncsik Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnök azt mondta, a megbeszélésen, amelyen negyvenen vettek részt, egyöntetű véleményként fogalmazták meg, hogy biztosítják Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltté válásához a kellő politikai támogatást. 

Harangozó Tamás Tolna megyei elnök hangsúlyozta: az MSZP határozottan kiáll az ország stabilitása és az azonnali válságkezelés mellett, továbbá minden politikai támogatást megadnak Bajnai Gordonnak. 

Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei vezetője közölte, támogatják Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét és határozottan kiállnak az ország stabilitása mellett. Hozzátette: egyetértenek azzal, hogy azonnali válságkezelésre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!