Belföld

2011.05.25. 19:47

Két magyar egyházi vezető vesz részt a jövő heti uniós csúcstalálkozón

Magyarországról Erdő Péter bíboros és Bölcskei Gusztáv református püspök kapott meghívást az Európai Unió és az európai vallási vezetők jövő hétfői, brüsszeli csúcstalálkozójára - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata szerdán az MTI-vel.

MTI

Az MRE tájékoztatása szerint az Európai Unió intézményei - az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa - és a legjelentősebb európai vallások vezetőinek csúcstalálkozóját minden évben megrendezik.
Az idén a demokrácia és a gyarapodás kérdéseiről tanácskoznak a résztvevők. Megvitatják, hogyan működhetnek együtt az Európai Unió intézményei és az európai egyházak, s miként járulhat hozzá Európa a világ más tájain a demokrácia és az emberi jogok védelméhez.
Mint írták, a találkozón az Európai Unió részéről jelen lesz többek között José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman van Rompuy, az Európai Unió Tanácsának elnöke, Catherine Ashton, az Európai Külügyi Szolgálat vezetője, valamint az Európai Bizottság több tagja.
A rendezvényen 25 vallási és egyházi vezető vesz részt, köztük Emmanuel francia metropolita, az Európai Egyházak Konferenciája elnöke, Hilarion orosz metropolita, Nikolaus Schneider német evangélikus egyházelnök, valamint jelen lesznek zsidó és muszlim vallási vezetők is - tette hozzá a református egyház.
Az MRE utalt arra is, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét 2011 első felében betöltő magyar kormány az idén januárban találkozott a magyarországi egyházak vezetőivel. Orbán Viktor miniszterelnök üdvözölte az egyházak azon szándékát, hogy hozzá szeretnének járulni a magyar soros EU-elnökség sikeréhez - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!