Belföld

2011.04.08. 11:23

Jogvédő és romaszervezetek demonstráltak a megkülönböztetés ellen

FMH - Békés demonstrációval kívánta felhívni a figyelmet több jogvédő és romaszervezet pénteken Budapesten arra, hogy a romaellenesség az egyik legfőbb akadálya a romák társadalmi befogadásának. A civil szervezetek az V. Európai Roma Platform tanácskozásával egy időben gyűltek össze az értekezlet helyszíne, a Néprajzi Múzeum épülete előtt.

MTI

Az Európai Unió és a tagállamok csak akkor érhetnek el hosszú távú eredményeket a romák helyzetének javításában, ha határozott lépéseket tesznek a romákat érő hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának visszaszorítására, és kiállnak minden uniós állampolgár alapvető jogainak védelmében - olvasható az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban, amelyet többi között az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, az Európai Roma Jogok Központja és a C Polisz Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége jegyez.
Mint írták, miközben a platform találkozóján véglegesítik az európai roma keretstratégiát, roma családok továbbra sem érezhetik magukat biztonságban otthonukban, mert a tagállamok kormányai nem tudnak megfelelő védelmet biztosítani számukra az őket érő megfélemlítésekkel és rasszista indíttatású zaklatásokkal szemben. Az oktatáshoz, a munkavállaláshoz, az egészségügyhöz, a lakhatáshoz és a szociális juttatásokhoz való hozzáférésben a romák még mindig több tagállamban hátrányos megkülönböztetést és kirekesztést szenvednek el. 
Előrelépésnek tartják - mutatnak rá -, hogy az európai roma keretstratégiában az unió arra kötelez minden tagállamot: a romák társadalmi befogadására nemzeti stratégiát dolgozzon ki, és erre megfelelő forrásokat különítsen el. A valódi változások elérése érdekében elengedhetetlen - teszik hozzá -, hogy az EU és a tagállamok ezzel egy időben hathatósan lépjenek fel a romaellenességgel szemben és konkrét célokat határozzanak meg a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának megszüntetéséért. 
Álláspontjuk szerint a keretstratégia ugyan felismeri a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem és az alapjogok tiszteletben tartásának fontosságát, de adós marad azzal, hogy tényleges eszközöket és intézkedéseket határozzon meg a romákat érő rasszista erőszak, a megfélemlítés, a cigányellenesség, valamint a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekményekkel szemben. 
Hangsúlyozzák, hogy az EU és a tagállamok közös felelőssége a romákat érő diszkrimináció visszaszorítása és az esélyegyenlőség szavatolása minden uniós állampolgár számára. Ezért az uniós és tagállami politikusoknak el kell ítélniük a rasszista erőszakot, megfélemlítést és a kirekesztő retorikát. 
A romák társadalmi befogadásáról szóló keretstratégia és a nemzeti stratégiák kidolgozása csak a romák aktív részvételével lehet hiteles. Ezért - mint írják - követelik a roma és a romákat támogató civil szervezetek és szakértők bevonását az uniós szakpolitikák és a nemzeti stratégiák tervezésébe, kidolgozásába, koordinálásába és ellenőrzésébe. Valódi párbeszéd és részvétel nélkül nem hiteles a roma platform, ahogy nem hitelesek a nemzeti stratégiák sem - emelik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!