Belföld

2009.05.13. 17:24

Fidesz: az euró bevezetésére szüksége van hazánknak

Az euróra szüksége van az országnak, a közös európai pénz bevezetése csak alaposan végiggondolt és kidolgozott, hosszú távú gazdasági programra épülhet, ami biztosítani tudja a gazdaság fellendülését és a növekedési potenciáljának erősítését - olvasható a Fidesz európai parlamenti választási programjában.

feol.hu

A Fidesz európai parlamenti programja szerint az euró bevezetésével párhuzamosan szükséges a gazdaság dinamizálása, a költségvetés átalakítása. A gazdaság kifehérítésének ösztönzése céljából adó- és járulékcsökkentést kell végrehajtani. Ezeket a lépéseket a kiadások mérséklésével párhuzamosan kell kivitelezni, mert csak így lehet a hiányt mérsékelni és az adócsökkentést tartóssá tenni.
A Fidesz európai parlamenti választási programja szerint az euró bevezetéséhez szükséges maashtrichti konvergencia kritériumokat nem vitatni, hanem teljesíteni kell. Az infláció, a kamatok, az államadósság, illetve az államháztartási hiány  leszorítása az euró bevezetésétől függetlenül is Magyarország alapvető érdeke.
A program leszögezi: "szükséges az euró mielőbbi bevezetése, de a céldátumot az új kormánynak csak akkor lesz célszerű bejelentenie, amikor megismerte a költségvetés pontos helyzetét, illetve a gazdaságnak a kormányváltást követő általános állapotát".  
A dokumentum megállapítja: fennáll a kockázata a költségvetés fellazulásának a kisebbségi kormányzás  hátralévő időszakában, így ellenzéki pozícióból jelenleg nem lehet felelősségteljesen céldátumot  megjelölni. Ugyanakkor a céldátum kezdeti hiánya semmiképp nem jelentheti azt, hogy az új kormány nem kezdi el megtenni azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a költségvetés tartós rendbetételéhez és a deficit további csökkentéséhez.
A Fidesz anyaga megállapítja: az is szükséges, hogy az unióban minden tagállamnak egyenlő és méltányos elbánásban kell részesülnie, ezt az elvet akkor is érvényre kell juttatni, amikor döntést hoznak az egyes országok eurózónához való csatlakozásáról, a kritériumoknak minden államra egyformán kell vonatkozniuk.
A program leszögezi: a Fidesz európai parlamenti képviselői mindig is kiálltak amellett, hogy az unióban minden tagállam egyenlő és méltányos elbánásban részesüljön.
A program megállapítja: jelenleg a maashtrichti kritériumokat nem teljesíti az ország, különösen nagy gond ez az államadósság vonatkozásában.
A Fidesz programjában olvasható: Magyarország egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesít, de míg korábban az Orbán-kormány teljes utolsó évében, 2001-ben a GDP-hez mérten 52,1 százalékra rúgott az államadósság, addig 2006-ban 65,6 százalék volt, 2008-ban pedig tovább emelkedve minden bizonnyal a 70 százalékos mértéket is meghaladta a magyar államadósság. ( A maastrichti kritérium szerint az államadósság a GDP-hez mérten maximum 60 százalék lehet.)
 Az anyag arra is kitér, hogy Magyarország ellen mind a mai napig  a túlzott deficiteljárás folyik, sőt 2007-2008-ban Magyarországon kívül mindössze egy tagállam ellen folyt ilyen eljárás, nevezetesen az Egyesült Királyság ellen. Eddig összesen 12 uniós tagállam ellen folytat ilyen intézkedéseket az Európai Bizottság, azonban Magyarország ellen  ez már 2004 óta folyamatban van.
A Fidesz anyaga szerint az infláció, amely tartósan csökkent az Orbán-kormány időszaka alatt, "a szocialista-szabaddemokrata kormányok áldásos tevékenysége következtében az elmúlt hét évben jelentősen hullámzott, kiszámíthatatlanná téve a gazdaság működését."
A Fidesz programja megállapítja: ha az eurózónán belül érte volna Magyarországot a mostani gazdasági krízis, nem lett volna forintválság, és a lakosság által külföldi devizában felvett hitelek sem drágultak volna meg,  az Európai Központi Bank pedig minden eszközével az ország mögé állhatott volna, így többek között hitelt nyújthatna a Magyarországon működő kereskedelmi bankoknak.
Ezzel szemben az ország tavaly ősszel csőd közeli helyzetbe került és Magyarország lett az első uniós tagállam, amely a  Nemzetközi Valutaalap pénzügyi mentőövére szorult - olvasható a Fidesz anyagában.
A céldátumokat tekintve a Fidesz programja megállapítja: 2002 óta szinten minden évben módosítani kellett az euró bevezetésének céldátumát, az utóbbi időben pedig már nem is jelöl meg időpontot a kormány. "Mára szinte bizonyos, hogy az új tagállamok közül utolsóként vezethetjük majd be a közös pénzt"- olvasható a Fidesz európai parlamenti választási programjában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!