Belföld

2011.01.10. 13:14

EU-elnökség - Az operafesztivállal mutatkozik be Miskolc Brüsszelben

A magyar uniós elnökség első hónapjában a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál által szervezett rendezvényekkel mutatkozik be a borsodi megyeszékhely a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.

MTI

 A koncertekkel, kiállításokkal, gasztronómiai bemutatókkal színesített programsorozat január 11. és február 9. között mutatja be az Észak-magyarországi Régiót, elsősorban Miskolcot Brüsszelben - tájékoztatta a zenei fesztivál hírlevelében hétfőn az MTI-t.
A Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. és a Reményi Krisztina vezette Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet közös programja a Miskolci Galéria gyűjteményében őrzött Bartók-mappából összeállított tárlattal nyílik.
A megnyitón Pelczné Gáll Ildikó néppárti európai parlamenti képviselő és Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, Miskolc kulturális ügyekért felelős alpolgármestere mond majd köszöntőt. A "Bartók + Európa 2010" címet viselő tavalyi operafesztiválra összeállított, Bartók grafikus szemmel című kiállítás anyagát pedig Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója ajánlja az érdeklődők figyelmébe.
A nyitónapon a tízéves Miskolci Nemzetközi Operafesztivál múltjáról és terveiről Bátor Tamás ügyvezető igazgató beszél majd. Előadásához illeszkedik a Visszatekintés című fotókiállítás, amely Bartók Béla színpadi műveinek fesztiváli bemutatóiról ad ízelítőt Éder Vera, Bócsi Krisztián és Vajda János fényképeinek segítségével.
Miskolc brüsszeli bemutatkozásának első napján a Soós Gábor vezette Anima Vonósnégyes szórakoztatja a magyar kulturális intézet közönségét. Előadásukban Bartók-, Mendelssohn- és Weiner Leó-művek csendülnek föl.
Az Észak-Magyarország értékeit a középpontba állító program január 13-án és 14-én Tokaj-hegyaljai borbemutatóval folytatódik, majd január 19-én - Kriza Ákos, Miskolc (Fidesz) polgármesterének jelenlétében - Duna-hidak címmel nyílik kiállítás, az eseményen az operafesztivál nyári programjaiban gyakran szereplő Theater Brass lép fel. A programsorozat február 9-én a miskolci Leggiero énekegyüttes koncertjével zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!