Belföld

2009.10.01. 06:49

Előrehozott szakképzés: sok a bizonytalanság

FMH - A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint bizonytalanok a szakképző iskolákat fenntartó önkormányzatok, mert tantervek hiányában a szakiskolák nem tudják időben előkészíteni az előre hozott szakképzés indításához szükséges szakmai programot, nem tudják meghirdetni az új típusú szakképzést - közölte Keszei Sándor, az MSZOE elnöke az MTI-vel.

feol.hu

Az új típusú, előre hozott szakképzés lényege, hogy az általános iskolát végzett tanulók a szakiskolában három szakképző évfolyam elvégzését követően szakmai vizsgát tehetnek, szakképesítést szerezhetnek - írta az egyesület vezetője.
A szakképző iskolákat fenntartó önkormányzatok ugyanakkor bizonytalanok, mert a tantervek hiányában a szakiskolák nem tudják időben előkészíteni az előre hozott szakképzés indításához szükséges szakmai programot, nem tudják meghirdetni az új típusú szakképzést a közoktatás informatikai rendszerébe (KIR), és az október 31-ig kötelezően elkészítendő felvételi tájékoztatójukban nem tudják tájékoztatni a tanulókat és a szülőket - fejtette ki közleményében a szülői szervezet elnöke.
Az MSZOE arra kéri a szakképzés irányítását is ellátó minisztert és a szakképesítésért felelős minisztereket, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a tanterveket, készíttessék el a szakmai vizsgakövetelményeket, és adjanak ki tájékoztató anyagot a szakképző iskolák, a szülők és a tanulók számára az új típusú, előre hozott szakképzésről. 
Keszei Sándor állásfoglalásában kitért arra is: súlyos diszkriminációnak tartják, hogy az oktatásirányítás önkényesen leszűkítette a szakiskolában tanulható szakképesítések számát. Jelenleg a 450 államilag elismert szakképesítésből mintegy 120 tanulható szakiskolában - jegyezte meg az MSZOE elnöke.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!