Belföld

2010.12.21. 07:15

Elfogadták a második körös módosító indítványokat

Elfogadta az Országgyűlés a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott második körös módosító indítványokat hétfőn. Az Országgyűlés a csomag részeként döntött arról is, hogy a Költségvetési Tanács jövőre egyáltalán nem kap költségvetési támogatást, illetve arról, hogy duplájára emelik a 2013-as, eredetileg tervezett elsődleges egyenlegcélt.

MTI

 A kormány által is támogatott módosító indítvány-csomagot 255 igen és 101 nem szavazat mellett fogadta el a Ház. (Ezeket Fidesz és az KDNP mellett egy jobbikos, Zagyva György Gyula is megszavazta; az ellenzéki frakciók nemmel voksoltak.)

Egy, a kormány által nem támogatott indítványt is megszavaztak: a számvevőszéki és költségvetési bizottság azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés engedje el az MTV a központi költségvetéssel szemben, 2011. január 1. napján fennálló adó-, illeték-, valamint járuléktartozását. Ezt a javaslatot 236-an támogatták (196 fideszes, 36 KDNP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, és két független), 116-an pedig elutasították (a 21 fideszes mellett 42 MSZP-s, 41 jobbikos és 12 LMP-s.)

A kormány által támogatott csomag része volt az Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott módosító indítvány is, amely a Költségvetési Tanács (KT) titkársága jövő évre eredetileg tervezett 835,5 millió, majd végül az első körös módosító indítványok elfogadása után megmaradt 10 millió forintját is átcsoportosította az Országgyűlés Hivatalának.

Rogán Antal azt is javasolta - és a csomag részeként el is fogadták -, hogy a céltartalék terhére "fedezzék a Költségvetési Tanács Titkárságának megszűntetésével elért valós létszámcsökkenésekkel kapcsolatos személyi kifizetéseket".

 (Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el a 2011. évi költségvetést megalapozó salátatörvényt, amellyel rögzítették: megszűnik a Költségvetési Tanács titkársága, új, háromtagú testület jön létre új jogosítványokkal. Az új szabályok szerint a KT a Magyar Nemzeti Bank elnökéből, az Állami Számvevőszék elnökéből, valamint egy, a köztársasági elnök által hat évre kinevezett, kiemelkedő tudású közgazdászból áll, titkárság nélkül.)

A támogatott sorban volt az a - Kósa Lajos, Riz Levente, Habis László Kovács Zoltán - által kezdeményezett indítvány is, amely 25-ről 30 százalékra emeli közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel önkormányzatot illető részét. Ezt a javaslatot teljes konszenzussal, 354 igen szavazat mellett fogadták el.

Elfogadták azt az számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványt is, amely a tervezetthez képest csökkenti a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiányát és duplájára emeli a 2013-as elsődleges egyenlegcélt: a 2012-es belső tételek hiányát legfeljebb 5.356,090 milliárd forintról 4.940,450 milliárdra csökkenten; 2013-ban az elsődleges egyenlegcél pedig 245,593 milliárd forintról 499,629 milliárdra nő.

Az Országgyűlés fejezetén belüli átcsoportosítással a büdzsé tervezetében eredetileg a közmédiumok működésére betervezett, mintegy 29 milliárd forintot a Műsorszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz helyezték át.

A költségvetési törvény szövegébe pedig bekerült az addig csak az indoklásban szereplő passzus: jövőre bruttó 200 ezer forintban maximálják a költségvetési dolgozók éves cafetéria-keretét.

Nem szavaztak viszont a Latorczai János (KDNP) által beterjesztett azon indítványról, amely 500 millió forinttal csökkentett volna a jövő évre, a terhességmegszakítások támogatására a Nemzeti Erő forrás Minisztériumnál elkülönített keretből a fogyatékosokat segítő program keretösszegét; az előterjesztő visszavonta a javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!