Belföld

2010.11.24. 09:27

Balsai: nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész posztjára

FMH - Balsai István, a Fidesz-frakcióvezetője szerdán találkozott Schmitt Pál államfővel a Sándor palotában, ahol a legfőbb ügyészről egyeztettek. Nevek állítólag nem hangzottak el - jelentette ki Balsai István.

MTI

Szavai szerint az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, Schmitt Pál szeretné megismerni a frakciók véleményét a kérdésről, azonban - mint mondta - nevek nem hangzottak el a találkozón.
Rámutatott: az államfő dolga, hogy kit jelöl.
Az alkotmányügyi bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy megváltoztak a legfőbb ügyész megválasztásával kapcsolatos szabályok; csak ügyészt lehet jelölni, akit kétharmados többséggel kell majd megválasztania az Országgyűlésnek.
Hangsúlyozta, a köztársasági elnöknek a házelnök felé kell majd megtennie javaslatát a legfőbb ügyész személyére.
Balsai István kitért arra is, hogy ha kézhez kapja, majd értékeli az államfőnek az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz szerdán eljuttatott, a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait.
Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolja Schmitt Pál köztársasági elnöknek, hogy minél hamarabb, legkésőbb november végén nevezze meg jelöltjét a legfőbb ügyész személyére. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.
Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével, 2010. december 13-án jár le.
Schmitt Pál köztársasági elnökké választásakor azt mondta, csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltóssággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel. Mint fogalmazott, a köztársasági elnököt a független közjogi tisztségekre való jelöléskor a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!