Belföld

2009.05.07. 19:45

Bajnai szerint értjük a válság üzenetét

FMH - A miniszterelnök szerint még nem szabad elbíznunk magunkat a forint erősödése miatt, s számítani kell további ingadozással; Bajnai Gordon az InfoRádiónak Prágából adott csütörtöki telefonos interjújában úgy vélte, a politikusok és a piacok érzékelik, hogy Magyarország megértette a válság üzenetét.

feol.hu

Úgy érzékelem, hogy erősödik a bizalom Magyarország iránt - közölte Prágában, az EU keleti partnerség csúcstalálkozón tartózkodó Bajnai Gordon a forint csütörtöki erősödése kapcsán feltett kérdésre válaszolva. A kormányfő szerint a politikusok és a piacok érzékelik, hogy Magyarország megértette a válság üzenetét, és megteszi azokat a rövid távon talán fájdalmas lépéseket, amelyekkel helyrehozza a gazdaságát. 
    
Hozzátette: a forint erősödésében nyilván közrejátszik a nemzetközi környezet javulása is. Kifejtette: arra számít, hogy ha következetesen azt tesszük, amit kell, akkor a fél év alatt stabilizálódhat a forint, stabilizálódhatnak a devizahitelek és a munkahelyek is. Ehhez azonban még sok hónap munkája és számtalan kemény döntés kell, mivel az első döntések után még csak megelőlegezik nekünk a bizalmat.
    
Arra a felvetésre, hogy az elemzők elsősorban az elmúlt napok világgazdasági folyamataihoz kötik a fejleményeket, Bajnai Gordon azzal reagált: a forint mintha többet erősödött volna más valutáknál, amiben talán a múló bizonytalanság, a világos üzenetek és a határozott gazdaságpolitika is érezteti hatását. De - hívta fel a figyelmet - az árfolyam bármikor gyengülhet. Mint hangsúlyozta: a bizalom és a kezdődő erősödés arra biztat minket, hogy menjünk végig az úton, amelyen elindultunk. Minden lépést, amelyet megígértünk, meg kell tennünk ahhoz, hogy kiszámítható, a családok és kisvállalkozások számára elfogadható kamat és árfolyam alakuljon ki. 
    
A jövő héten kezdődő, a 2010-es adótörvényekről szóló egyeztetések kapcsán a kormányfő azt mondta: számtalan lényegi változtatást hajtunk végre most Magyarországon, amelyek alaposan megváltoztatják azokat a tíz-tizenöt éve változatlan rendszereket, amelyeknek éppen a változatlansága okozza a problémáinkat. 
    
Tájékoztatása szerint sok egyeztetésre készül, mindenről kész egyeztetni, ám egy dologról, a program lényegének felpuhításáról nem. Ha ezt megtennénk - magyarázta -, akkor elveszne a korábban említett bizalom.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!