Belföld

2009.11.13. 15:06

Az önkormányzathoz kerül a MÁV Kórház Szolnokon

Szolnok önkormányzata kaphatja meg a városban lévő MÁV Kórház kezelői jogát - a szándékról a megye és a megyeszékhely közgyűlése határozatot is hozott.

MTI

Hónig Péter közlekedési miniszter úgy döntött: az elmúlt hetekben megtörtént egyeztetések eredményeként elfogadja Szolnok érveit, s az önkormányzatnak kívánja átadni a tárcához tartozó, ottani MÁV Kórház kezelői jogát a feladatellátáshoz szükséges vagyonnal együtt - jelentette be a Tisza-parti város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. Amikor 2009 júniusában fölvetődött, hogy a MÁV Kórház beolvadhat a Vasút-egészségügyi Kht.-ba, a szolnoki és a megyei önkormányzat egyaránt jelezte, kérik a fenntartó minisztériumtól az intézmény kezelői jogát - mondta el az előzményekről Szalay Ferenc. Erről a szándékáról a megye és a megyeszékhely közgyűlése határozatot is hozott.

Szolnok város vezetése a tárgyalások alatt végig azt az álláspontot képviselte, hogy a hazai egészségügy jelenlegi helyzetében a gyógyító intézménynek olyan tulajdonosra van szüksége, amelyiknek fontos a betegellátás színvonalának megtartása, valamint az ott lévő mintegy négyszáz munkahely megőrzése - fogalmazott az elöljáró.

Szalay Ferenc további részleteket ismertetve tudatta: ahhoz, hogy a kórház városi tulajdonba és fenntartásba kerüljön, még szükséges a megyeszékhely közgyűlésének pozitív döntése. A közlekedési miniszter döntésével egy időben felhatalmazást adott az átadási folyamat elindítására. A részletek kidolgozására a következő héten közös munkabizottságot hoz létre a minisztérium, az önkormányzat és a kórház. Ha a város közgyűlése támogatja az átvételt, az átvétel a tervek szerint legkésőbb 2010. június 30-ig megtörténik.

    A polgármester hangsúlyozta, a rehabilitációs, valamint mozgásszervi betegségekkel foglalkozó szakintézmény fontos szerepet tölthet be város jövőjében. A későbbiekben európai uniós pályázatokkal kívánják majd bővíteni a szolgáltatások körét és magát az infrastruktúrát, ami további munkahelyeket teremthet a szolnokiaknak. Újságírói kérdésre azt válaszolta: az OEP-finanszírozás és a saját bevétel együttesen most "elegendőnek látszik" a kórház működtetéséhez.

    Rudner Ervin főigazgató-főorvos reményét fejezte ki, hogy féléves bizonytalanság után kedvező fordulat történt az évente 200 ezer járó- és 7 ezer fekvőbeteget ellátó kórház életében. Jelezte: a mozgásszervi szakkórház funkciót tovább kívánják erősíteni, ehhez jó lehetőséget kínál az intézmény saját hővízforrásának tervezett hasznosítása. A vezető megerősítette, a kórházban megmarad a MÁV által biztosítottak ellátása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!