Belföld

2013.08.13. 15:36

Elhunyt Vukán György - Az EMMI saját halottjának tekinti

Agárdon, 2013. augusztus 13-án, életének 72. évében elhunyt Vukán György. A Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerzőt, zongoraművészt az EMMI saját halottjának tekinti.

PLT-információ

Vukán György 1941. augusztus 21-én született Budapesten. Gyerekkorától kezdve koncertezett, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként. Bejárta a világot, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban. 1965-től másfél évtizedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakának tanára volt. 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, amelynek egy személyben volt karmestere, művészeti vezetője és komponistája, s amelyből később több formáció is kinőtt. 1992-ben ő vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek. Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra írt darabjaival arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.

Több mint 140 filmzenét, 3 balettot, operát, szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket, több mint 80 dalt komponált. 1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét, 2012-ben pedig a Kossuth-díjat. Továbbá Szabó Gábor-, Artisjus- és Gramofon-életműdíjas, de számos egyéb kitüntetést is átvehetett élete során.

Vukán Györgyöt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek - közölte a tárca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!