Belföld

2010.08.21. 05:24

A magyar elnökség eseményeinek lehetséges helyszíneiről tárgyaltak

A kormány elvi döntést hozott arról, hogy magyar elnökség idején a miniszteri tanácsülések helyszíne két eset kivételével a gödöllői Grassalkovich-kastély legyen, emellett az épület egyes szakértői szintű találkozóknak is helyet adhat, amikor van rá szabad kapacitása.

MTI

A Külügyminisztérium tájékoztatása a 2011 első félévében esedékes magyar elnökség eseményeinek helyszíneivel kapcsolatban kitért arra, hogy a miniszteri tanácsülésektől eltérően a szakértői szintű rendezvényeket Budapesten, a Néprajzi Múzeumban tartják meg.
A kormánynak szándékában áll, hogy néhány rendezvényt más városokba vigyenek - közölte a minisztérium. Az agrárminiszteri informális miniszteri tanácsülést Debrecenben, a kohéziós és területfejlesztési miniszteri találkozót pedig Balatonfüreden, illetve Siófokon tartanák meg.
A szakértői szintű találkozók helyszíneit a társtárcákkal közösen jelölik ki. Alapvető szempont a takarékosság és a hatékonyság mellett az is, hogy a kiválasztott vidéki helyszínek is megfeleljenek az uniós követelményeknek, az adott rendezvény céljának - tették hozzá.
Az elnökség fő eseményének számító, állam- és kormányfők részvételével tartandó Keleti Partnerség csúcstalálkozó helyszíne a Parlament lesz - hangsúlyozta a minisztérium.
  Az unió állam- és kormányfői 2009 májusában állapodtak meg prágai csúcstalálkozójukon, hogy létrehozzák a Keleti Partnerség programot, amelynek keretében szorosabbra fűzik kapcsolataikat Ukrajnával, Fehéroroszországgal, Moldovával, Grúziával, Azerbajdzsánnal és Örményországgal.
Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit: a trojka mandátuma 2010-2011-re szól. Magyarország 2011. január elsejétől tölti be a posztot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!