Belföld

2011.04.29. 08:57

A kormány még 32 törvényjavaslatot tervez benyújtani tavasszal

A kormány a tavaszi ülésszak során még 32 törvényjavaslat benyújtását tervezi a parlamentnek - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter házelnökhöz írt, a parlament honlapján elérhető leveléből. Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekre vonatkozó, illetve az Országgyűlésről szóló előterjesztést június 11-ig tervezi beterjeszteni a kormány, változni fognak az egyesülési jog szabályai is.

MTI

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a kormány áttekintette a benyújtás előtt álló, a nyári parlamenti szünet kezdetéig érdemi tárgyalást igénylő törvényjavaslatok körét. 
A felsorolás összeállítása során figyelembe vették a 2011. évi tavaszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási program elfogadását követő eseményeket, különösen a Széll Kálmán Terv elfogadását, valamint a törvény-előkészítés helyzetét - tudatja a miniszter, jelezve: a mellékletben szereplő, júniusban benyújtani tervezett előterjesztések nem mindegyikének esetében tartják szükségesnek, hogy a szünet kezdetéig megtörténjen a zárószavazás is, az Országgyűlés - előreláthatóan július 11-ig tartó - rendkívüli ülésszakán elfogadandó törvényjavaslatok körét így az ezt külön kezdeményező levélben fogják megjelölni.     
A levél melléklete az április 29-ig benyújtandó törvényjavaslatok között tünteti fel a büntető törvénykönyvről szóló törvény és egyes törvények pénzügyi bűncselekményekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, valamint a lakásszövetkezetekről szóló jogszabály módosítására vonatkozó előterjesztést.
Május folyamán tervezi beterjeszteni a kabinet a közfoglalkoztatással, valamint a katasztrófavédelemmel kapcsolatos törvénymódosításait, a határon átnyúló tartási ügyekben a központi hatósági feladatok ellátásáról szóló törvényjavaslatot, illetve az egyes egészségügyi tárgyú törvénymódosításokról szóló kezdeményezést. 
Az atomenergiáról, az elektronikus hírközlésről, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a közbeszerzésekről, a kereskedelmi és iparkamarákról, a regisztrációs adóról, az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról, az egyes munkaügyi tárgyú törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szintén májusban érkezik a Ház elé kormányjavaslat a tervek szerint.
Június első harmadában - június 11-ig - nyújtja be a belügyi tárca a közbiztonság és a közterület rendjének fenntartását szolgáló törvényjavaslatát, a Honvédelmi Minisztérium a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló indítványát, valamint a közigazgatási tárca a Magyarország Alaptörvényéhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekre vonatkozó, az Országgyűlésről, a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a nemzeti jelképek használatáról, a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházak és vallási közösségek státusáról, illetve a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatát. Szintén a közigazgatási minisztérium előterjesztésére változhat az egyesülési jogról szóló törvény. 
A Ház elé kerül továbbá az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról, az emlékhelyekről, a személyszállítási szolgáltatásokról, a szakképzésről, a szövetkezetekről, az ingatlan-befektetési társaság létrehozásának és működésének szabályozásával összefüggő törvénymódosításokról, az állatok védelméről, a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról, valamint az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!