Belföld

2010.01.20. 14:55

A Fidesz feljelentene az őszi beszéd miatt

FMH - A Fidesz nem adja fel, most jogi szakértőkkel vizsgáltatja, van-e lehetőség büntetőfeljelentésre Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével kapcsolatban, amelyben az ország valós pénzügyi helyzetére is történt utalás.

MTI

Balsai István, Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, azután kezdték vizsgálni az újabb feljelentés lehetőségét, hogy - ahogyan azt a Magyar Nemzet keddi számában megírta - egy jogerős bírósági döntés értelmében a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) nyilvánosságra kellett hoznia az Európai Uniónak elküldött adósság- és hiányszámokat. A KSH-nak fel kellett adnia azt az álláspontját, hogy úgynevezett "közbülső anyagokról" van szó, amelyek titkosak - tette hozzá.
Mint mondta, a bíróság teljes mértékben elutasította a statisztikai hivatal és a mögötte álló kormány, a Pénzügyminisztérium, a jegybank védekezését.
Balsai István közölte: mindezek alapján vizsgálják, hogy - a 2006-ban elutasított keresetük után - lehetőségük van-e ismét feljelentést tenni Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének azon részlete miatt, amelyben a volt kormányfő többek között egy, az ország valós helyzetét feltáró anyagról beszélt, amely "köszönőviszonyban sem volt mindazzal, amit a választók megtudhattak" a választások előtt. Pontosabban meg sem tudhattak - jegyezte meg a fideszes képviselő -mert a 2006-os választásokat megelőző negyedéves kötelező jelentést a Pénzügyminisztérium nem adta ki.
Emlékeztetett: párttársa, Áder János és ő 2006-ban tett feljelentést az őszödi beszéd nyilvánosságra került hanganyaga alapján. Feljelentésüket - amelyet közérdekű adatokkal kapcsolatos visszaélés gyanúja miatt tettek - akkor szintén "közbülső anyagokra" való hivatkozással utasították el - mondta Balsai István. Tájékoztatása szerint az ügyészség álláspontja az volt, hogy ezek a "közbülső anyagok" nem tekinthetők olyan közérdekű adatoknak, amelyekre az adatvédelmi törvény előírásai vonatkoznának.
A politikus véleménye szerint azonban kedd óta ez a helyzet megváltozott, ezért a jogi szakértőik vizsgálják, hogy van-e lehetőségük ismét megtenni a büntetőfeljelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!