Belföld

2009.08.14. 09:28

A bedőlő lakáshitelek miatt kevés a hely az átmeneti otthonokban

Kevés a férőhely a családok átmeneti otthonaiban a bedőlő lakáshitelek miatt, s ezek az intézmények a jövő évi költségvetésben várhatóan kevesebb forrást kapnak, így bezárhatnak - közölte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

feol.hu

Kiss Boáz arra figyelmeztetett, hogy az átmeneti otthonok működését ellehetetleníti a normatív támogatás 2010-re tervezett csökkentése. Közölte, hogy levelet írtak Herczog László szakminiszternek, ebben arra hívták fel a figyelmét: a normatíva csökkentése a családokat segítő intézmények bezárásához vezethet.
Elmondta, hogy a krízisbe került családok átmeneti elhelyezését biztosító otthonok állami finanszírozása az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, a 2005. évi 769 ezer helyett az idén már csak 689 ezer forint a normatíva.
A segélyszervezet szerint a kormányzat a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekes családok esélyeit csökkenti a támogatás megkurtításával, tovább mélyítve ezzel a szociális válságot.
A MÖSZ - mint országos módszertani központ - az általa képviselt 120 családi átmeneti otthon nevében ezért azt kéri a szociális és munkaügyi minisztertől, hogy csökkentés helyett 10 százalékkal emeljék a normatíva összegét, amely még így sem érné el a 2005-ös szintet. Arra figyelmeztetett, hogy ha ez nem történik meg, az otthonok nem tudják a működtetéshez szükséges szakmai alapkövetelményeket sem teljesíteni, így bezárásuk elkerülhetetlen.
Magyarországon jelenleg 120 ilyen intézmény működik, a 12-40 fős átmeneti otthonokban háromezren élnek. Azoknak a családoknak biztosítják ezekben egy-másfél évig a lakhatást, amelyek krízishelyzetbe kerültek.
Kiss Boáz ezzel összefüggésben azt közölte, hogy a válság hatására bedőlő lakáshitelek miatt sok család kéri a segítségüket, de az elmúlt 6-9 hónapban egyre több kérést kellett helyhiány miatt elutasítaniuk. A segélyszervezet szerint a jelenleginél lényegesen több férőhelyre lenne szükség, elsősorban azért, hogy a tönkrement családok ne a hajléktalanszállókon kössenek ki. Utalt arra, hogy ezeken a helyeken a családok már nem tudnak együtt maradni, így a gyermekeket állami gondoskodás keretei közé veszik.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok átmeneti otthona az "utolsó lépcsőfok", ahol még nem kell szétszakítani a családokat, és ebből az intézményből még esélyük lehet a társadalmi visszailleszkedésre. Jelezte: ezekben az otthonokban nemcsak a lakhatást biztosítják, de segítenek az adósságkezelésben és a munkakeresésben is.
A segélyszervezet szerint a következő hónapokban az említett okok miatt kiemelt szerepük lehetne a válságkezelésben a családok átmeneti otthonainak, ám ehhez több férőhelyre és a normatívák emelésére lenne szükség, a tervezett normatívacsökkentés helyett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!