Belföld

2013.10.16. 17:03

Európai Polgári díj a kirekesztés ellen

Átadták az öt éve alapított Európai polgári díjat a díjazottaknak Brüsszelben. Az idei díjazottak egyike a 25 éves Wallenberg Egyesület, amely a kirekesztés minden formája ellen fellép.

feol.hu

Ma került sor az Európai polgári díj díjazottainak köszöntésére, a díjak átadására Brüsszelben. Az  egyik elismerést idén Herczog Edit európai parlamenti képviselő javaslatára a Raoul Wallenberg Egyesület kapta.

A kitüntetés kapcsán Herczog Edit azt hangsúlyozta, hogy jelölésével a kirekesztés elleni harc fontosságát akarta kiemelni – függetlenül attól, hogy zsidókat, cigányokat vagy európaiakat ér-e a hátrányos megkülönböztetés. Az 1988-ban alapított civil szervezet áldozatkész munkával felnőtt névadójához, a legendás svéd diplomatához. Ma is fényesen ragyog Wallenberg emléke, aki saját élete kockáztatásával több ezer embert mentett meg. Egy európai, aki jobban tudta, mi a jó a magyaroknak, mint Magyarország akkori vezetői.

 

Az Európai polgári díjat az Európai Parlament 2008-as határozata hívta létre. A parlamenti képviselők magánszemélyeket és szervezeteket javasolhatnak saját hazájukból. A jelölésekről előbb nemzeti zsűri, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli Kancellária dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!