Belföld

2013.08.28. 17:15

Nincs bérmegállapodás

Elutasítja a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSz) a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) által kötött bérmegállapodást, így nem írja azt alá közölte az érdekképviselet.

MTI

A PVDSz közleménye szerint a megállapodás eredményeként a vasutas bruttó keresetek idei növekedése 2 százalék alatt marad, tovább rontva a vasutasok relatív, más ágazatokhoz viszonyított bérhelyzetét. A béremelés egységes, 2,4 százalékos, július 1-jétől történő emelése ellentétben az országos bérajánlással az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban nem biztosítja a keresetek reálértékének megőrzését.

Emellett a PVDSz szerint a munkabéke 2014. június 30-áig történő vállalásával eleve lemondanak egy 2014 első felében végrehajtható béremelésről.

A szakszervezet úgy látja, hogy a megállapodás egyetlen pozitív eleme a munkáltató lemondása a csoportos létszámcsökkentés végrehajtásáról, bár ezzel kapcsolatos elképzeléseket a menedzsment az utóbbi időkben nem ismertetett, és erre reális igény fel sem merülhet közölte a PVDSz.

Az érdekképviselet részletes indoklása szerint a MÁV Zrt. munkavállalóinak bruttó átlagkeresete 2013. első félévében, nagyrészt a munkajogi változások miatt, 0,5 százalékkal csökkent, miközben országosan 3,4 százalékkal nőttek a keresetek.

A PVDSz kiemelte: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán megszületett ajánlás nem véletlenül hangsúlyozta, hogy minden jövedelmi kategóriában törekedni kell a keresetek reálértékének megőrzésére. A személyi jövedelemadózásban bekövetkezett változások miatt ugyanis a havi bruttó 100 ezer forintot kereső munkavállalók nettó bére a béremeléssel arányosan, a 400 ezer forintot keresőké annál 3,3 százalékkal jobban nő írta közleményében a szakszervezet. A MÁV-nál augusztus 22-én született meg a bérmegállapodás. A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSzSz Szolidaritást tömörítő VASZ így nem tartotta meg tervezett tüntetését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!