Belföld

2012.12.19. 20:36

Jegyzet: A tolvaj kergetése

Az ünnepek mindig magukkal hozzák az ünnepeket alaposan kihasználókat is, akik az ajándékok után járó tömegben szedik meg magukat.

Kocsis Noémi

Zsebtolvajok ők, akik a két bolt között tántorgók éppen csak résnyire nyitva hagyott táskájából csenik el az értékeket. Ha meglopnak, mindig fájó, de különösen akkor, ha az amúgy is kiporciózott pénzből a gyereknek lett volna télikabát, a nagymamának mamusz, vagy egy jobb családi vacsora az ünnepi asztalra, szentestén. Nem önbíráskodásra vagyunk pozícionálva, ezt rég elfelejtettük a törvény szigorára hivatkozva, amelyről folyton úgy érezzük, sértettként nekünk semmit sem enged, míg a cselszövőt mintha segítené.

Azt mondjuk: ezért van az igazságszolgáltatás. Csakhogy nem mindig győz az igazság. Érdeklődve szemlélem tehát a Tolvajkergetők nevű alternatív brigádot, amely eredetileg a biciklitolvajok ellen létesült, de ahogy kis hazánk bűnözési statisztikáit nézzük, előbb-utóbb úgyis kinövi magát. Dolguk lesz rengeteg, mert lopnak itt mindent a vasúti síntől kezdve a babakesztyűig. A Tolvajkergetők most már helyi csoportok alakításában gondolkoznak, mindenhová adaptálható módszerrel: a bejeladózott csalitárgyat követik, majd úgy 40-50-en megjelennek az elkövető lakása előtt. Nem vernek, nem fenyegetőznek, egyszerűen csak állnak ott, komor képpel, míg a tolvaj odabent remegő térdekkel rendőrért telefonál. Aki mellesleg már odakint áll a tömegben, amely oda hívta. Persze nem lehetünk mindannyian Tolvajkergetők. De óvatosak, felelősek valamennyien. Tehát ha karácsonyi ajándékokért járunk, vigyázzunk, mert a bosszankodás és a bánat a legrosszabb ajándék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!