Belföld

2012.11.06. 22:12

Tóásó-ügy - A közbiztonsági minisztérium kéri, hogy ne változtassák meg a tárgyalás helyszínét

A bolíviai közbiztonsági minisztérium azzal a kéréssel fordult a Tóásó Előd és további 38 személy ügyében illetékes bírósághoz, hogy a "terrorista összeesküvésről" szóló tárgyalást a mostani helyszínen, Tarijában, ne pedig a múlt héten kijelölt másik városban folytassák - írták kedden a bolíviai napilapok.

MTI

A La Pazban kiadott La Razón és a Cochabambában megjelenő Los Tiempos szerint a közbiztonsági minisztérium (hivatalos nevén kormányzati minisztérium) jogi képviselője kérvényt nyújtott be a bírósághoz, hogy érvénytelenítse a november elsején hozott döntését, amely szerint az utóbbi hetekben éppen Tarijában zajló tárgyalást november 12-én Trinidadban folytassák. A bíróság ugyanis a múlt csütörtökön tíz napra felfüggesztette a tárgyalást, elrendelve a helyszínváltoztatást. Azzal az indokkal döntött így, hogy Tarijában november 9. és 18. között tartják az Exposur elnevezésű vásárt.
    
A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék  fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát  állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való  Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai  állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar  állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A  bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel,  amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

    Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem  tarthatnak előzetes letartóztatásban, és már le kellett volna zárni  ügyüket. Tóásó és Tadic ügyvédjei a per lezárását indítványozták éppen arra hivatkozva, hogy lejárt a vizsgálati fogságnak a büntető törvénykönyvben maximálisan engedélyezett időtartama.

Korábbi cikkek a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!