Belföld

2012.11.09. 15:23

Jubileumi emlékmenet indul az isonzói csaták helyszínére

Az I. világháborús isonzói csatákat megjárt magyar ezredek városai képviseltetik magukat azon a jubileumi zarándoklaton, amely szombaton indul a mai Szlovénia területén lévő emlékhelyre.

MTI

A csaták helyszínéhez közeli hegyről elnevezett Krn-zarándoklatot 15. alkalommal szervezik meg a szlovénok, és évről évre több a magyar résztvevők száma - mondta el az MTI-nek Máthé László, a ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája. A szombati út során a megemlékezők felkeresik a Krn lábánál lévő magyar katonai temetőt és az ott álló emlékművet. Ehhez 700 méter szintkülönbséget kell megmászni, követve a fronthoz vezető eredeti útvonalat, amely 1700 méter magasan húzódott.

Tavaly több mint háromszázan vettek részt a meneten, amelyre idén is több száz résztvevőt várnak, köztük közel félszáz magyart is. Most először képviselteti magát a legtöbb akkori magyar város: Szabadka, Szeged, Nagyvárad, Székesfehérvár, Budapest és Lendva, ahonnan az egykor itt harcoló ezredek indultak a frontra.

Az I. világháborús szlovéniai megemlékezésen jelen lesz a szlovén honvédelmi miniszter, és magyar Honvédelmi Minisztérium képviselője is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!