Belföld

2012.10.04. 10:36

Kibertér-konferencia - Martonyi: globális együttműködésre van szükség

Martonyi János külügyminiszter szerint a kibertér globális, ezért az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákra is globális együttműködéssel kell megoldást találni. A budapesti kibertér-konferencián a felszólalók a világháló előnyei mellett a kockázatokra is felhívták a figyelmet.

MTI

A Külügyminisztérium által rendezett kétnapos konferencián - amelyen az internet biztonságáról, a számítógépes bűnözésről is tanácskoznak - a tárcavezető kiemelte, hogy a kihívások kezelésében a kormányoknak a civil szervezetek és a vállalatok, a gazdasági szektor segítségét, szakértelmét is igénybe kell venniük.
    
Martonyi János a konferencia megnyitóján azt mondta, az internet átalakítja a világot, az emberek mindennapi életét, segíti a hozzáférést a tudáshoz, az eszmecserét és az innovációt. Az előnyök mellett azonban fenyegetések is megjelennek, és ezekre megoldást kell találni, hogy teljes mértékben kihasználhassák a kiberteret - tette hozzá.
    
A tanácskozás mottója: bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért - idézte fel. Kiemelte: az első ilyen jellegű tanácskozás, a tavalyi londoni konferencia után Budapesten politikai vezetők, nagyvállalatok és civil szervezetek képviselői gyűltek össze, hogy a kibertérrel kapcsolatos legfontosabb és legnehezebb kérdéseket megvitassák meg.
    
William Hague brit külügyminiszter a megnyitón arról beszélt, hogy nemzetközi konszenzusra van szükség a kibertér jövőjének alakításában, ami sürgős és megkerülhetetlen feladat. Ez nem egy új szerződés megkötését jelenti, hanem bizonyos alapelvek elfogadását - fogalmazott, példaként említve a sokszínűség tolerálását, a magánszféra védelmét és az együttműködést a kiberbűnözés elleni harcban.

Azt mondta, azért is elengedhetetlen az országok közötti konszenzus megteremtése, mert a szervezett kiberbűnözés hatalmas fenyegetést jelent, hiszen sosem volt olyan könnyű dolguk a számítógépes bűncselekmények elkövetőinek, mint manapság. Gyakoriak a jól szervezett számítógépes támadások a kormányok és a vállalatok ellen, és mivel a kiberbűnözésnek nincsenek határai, minden országot érinthet, össze kell fogniuk a megoldásért - mutatott rá.
Elmondta, hogy több országnak nincs megfelelő számítógépes infrastruktúrája a támadások kivédésére, ezért segíteni kell nekik.
A brit politikus arra is kitért, vannak olyan országok, amelyek meg akarják őrizni az állami kontrollt az internet felett is, holott az a cél, hogy a kibertér nyitott és átlátható legyen, és mindenkinek biztonságos, szabad hozzáférést biztosítsanak a világhálóhoz.
    
Kim Szung Han dél-koreai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy rendkívül gyorsan változik a kibertér, ennek nyomán pedig a politika, a gazdaság, a társadalom és a nemzetközi kapcsolatok is. Az információ és a tudás egyre jelentősebbé válik - mondta. 
Úgy vélte, ugyanakkor több kihívással - például a kiberbűnözéssel és az adatlopással - is szembe kell nézni, a számítógépes támadások akár a nemzetközi biztonságot is veszélyeztethetik. Ezért a kibertér előnyeit ki kell használni, a problémákra pedig megoldást kell találni - emelte ki. 
Hangoztatta, a kibertérnek nyitottnak és szabadnak, biztonságosnak és megbízhatónak kell lennie. A dél-koreai politikus reményét fejezte ki, hogy az ezzel kapcsolatos kérdésekről a budapesti konferencia után a jövő évi, Szöulban megrendezendő eseményen is eredményesen tanácskozhatnak majd.

A budapesti kibertér-konferencia célja a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának segítése, az ehhez szükséges fejlesztések lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szoros együttműködésében, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenységével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!