Belföld

2012.09.12. 16:46

Több mint 7 milliós bírság a dohányzási szabályok megszegéséért

Már meghaladta a hétmillió forintot a szigorított dohányzási szabályok megszegéséért kiszabott bírságok összege - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

MTI

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében ez év január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.
    
A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

A türelmi időszak lejárta, azaz április óta összesen csaknem 29 ezer, január óta több mint 40 ezer ellenőrzést tartottak, s az augusztus végéig kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 7 millió forintot.
Kifejtették: a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását az elmúlt hónapban országszerte összesen mintegy 2900 egységben ellenőrizték a közegészségügyi felügyelők. Ezer vizsgálatra vetítve átlagosan három alkalommal találkoztak szabálytalansággal a hatóságok.

Augusztusban a legtöbbször közforgalmú intézményben tapasztaltak szabálysértést. Ebbe a kategóriába tartoznak például az üzletek, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények, de az is előfordult, hogy kórházi udvaron dohányzókkal szemben kellett intézkedni - olvasható az ÁNTSZ közleményében.
    
Az ÁNTSZ közleménye szerint a hatékony ellenőrzést segíti mostantól az a megállapodás, amelyet Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, valamint Ungvári Csaba, a MÁV-Start vezérigazgatója szerdán írt alá.
Ennek értelmében a közegészségügyi felügyelők az ellenőrzés idejére - jelezve azt a jegyvizsgálónak - menetjegy nélkül felszállhatnak a vonatra. Ezen felül a MÁV, amikor lehet, vasútőrökkel is segít, továbbá közös ellenőrzési akciókat is terveznek. "Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal emellett módszertani útmutatókkal támogatja a MÁV, illetve a MÁV-Start erőfeszítéseit, ezzel is azt a célt szolgálva, hogy a vonatokon, állomásokon megszűnjön az illegális dohányzás" - írták.
    
Az ÁNTSZ arra is kitért, a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, a szigorodó szabályozás, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát és egyre kevesebben szokjanak rá a dohányzásra. Megnőtt viszont az úgynevezett elektromos cigaretták (és más, elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása.
    
Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység. Így, ha az ÁNTSZ munkatársai észlelik, hogy nikotintartalmú elektromos cigarettát, illetve ahhoz tartozó nikotintartalmú patronokat engedély nélkül forgalmaznak, értesítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!