Belföld

2012.08.15. 13:44

Matolcsy távozását követeli az MSZP

Budapest - Az MSZP szerint a júliusi inflációs adat és a gazdasági visszaesés miatt távoznia kell Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

MTI

Józsa István, a szocialisták gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a múlt hónapban 5,8 százalékos pénzromlásért és a bruttó hazai termék 1,2 százalékos csökkenéséért egyaránt a Matolcsy-féle gazdaságpolitika tehető felelőssé.

Az MSZP ezért azt sürgeti, hogy a "a tündérmesék világában álmodozó" Matolcsy Györgyöt a szocialisták által javasolt gazdaságpolitikai fordulatra képes tárcavezető váltsa.

A politikus hangsúlyozta, hogy az infláció a másfélszerese a kormányváltáskor mértnek, és lényegesen nagyobb a kormány várakozásánál, hiszen az idei költségvetés 4,2 százalékos inflációval számol. Az átlagosnál is jobban nőttek az élelmiszer- és az üzemanyagárak, nagyobb mértékben drágult a háztartási energia, a távfűtés például 8,4 százalékkal - folytatta.

Józsa István szerint a második negyedéves GDP-adat világossá tette, hogy a magyar gazdaság tartós recesszióba süllyedt. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormányváltás óta romlott az ország versenyképessége, csökkent a befektetői bizalom, a különadókra épülő gazdaságpolitika miatt pedig lényegében leállt a hitelezés.

Arra, hogy a GDP-csökkenés hírére a nemzetgazdasági tárca közölte, 2013-tól folyamatos javulásra számít az ipari beruházásoknak köszönhetően, az MSZP-s politikus úgy reagált, hogy ezzel szemben a beruházási ráta húszéves mélypontra süllyedt, s az Európai Unióban itt a legalacsonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!