Belföld

2012.07.02. 17:56

Fogy a Balaton, de a minősége kiváló

Tihany - Valami rendkívüli dolognak lehetünk tanúi a Balaton vízháztartásánál. A vízmérleg romlása erősebb annál, mint amit eddig gondoltunk - figyelmeztetett Kravinszkaja Gabriella egy hétfői fórumon.

Győrffy Árpád

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) munkatársa a Balaton vízháztartásában megfigyelhető változásokról készített anyagot ismertette. Mint ebből kiderült, a tó vízháztartásának mérlege az utóbbi 12 évben hatszor volt negatív és csak egyszer pozitív. Elsősorban a hozzáfolyás mennyiségében tapasztalhatók a negatív tendenciák. Az utóbbi években 87 százalék hiánnyal szemben csak 13 százalék pozitív eltérés fordult elő egy alkalommal. A kutató több más szakemberrel együtt a Balatoni Integrációs Kft., a MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság és a KDVI közös rendezvényén beszélt a tóval kapcsolatos aktuális ökológiai problémákról az MTA Limnológiai Kutatóintézetében.


 
Varga György, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet (Vituki) munkatársa, az anyag másik készítője az Eulakes program számításai szerint elmondta, hogy a megfelelő vízutánpótlás elmaradása miatt az évszázad közepére várhatóan lefolyástalanná válhat a Balaton és megindulhat a kiszáradás. Egyes kutatások ezt két évtizeddel korábbra jósolják.  Az idei szezon végére a vízszint a jelenlegi  74 centiméterről 50 centiméter körüli értékre süllyedhet.
 
A kutatók szerint a változások csak nagy bizonytalansággal jelezhetők előre, de annyi biztos, hogy a szélsőséges éghajlati értékek miatt jelentkező  vízháztartási következmények fenntarthatatlanná teszik a Balaton mai gyakorlat szerinti, alapvetően üdülőtó jellegű hasznosítását. 

A Balaton vize jelenleg kiváló minőségű és várhatóan így is marad a szezon végéig, állítja Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója. A kutató szerint probléma legfeljebb akkor lehetne, ha forró nyári időszakban, a siófoki mérce szerinti 50 centiméter alá csökken tartósan a víz szintje. Akkor a déli part sekély parti sávjában kialakulhat egy zöldalgás terület. Ilyenre a legrosszabb lehetőségekkel számolva is legfeljebb a következő évben kerülhetne sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!