Belföld

2012.06.06. 08:14

Balatonakarattya önállósodna, augusztusban lesz a népszavazás

Augusztus 5-én dönt Balatonkenese balatonakarattyai városrésze arról, hogy önálló település akar-e lenni - tájékoztatta a város független polgármestere az MTI-t szerdán.

MTI

Tömör István elmondta: a balatonkenesei képviselő-testület megkapta az elválást előkészítő bizottságtól azt a tanulmányt, amely szerint Balatonakarattya önálló településként is életképes lenne, anyagilag stabil, ezért a grémium a leválást folytatni szeretné. 
A képviselő-testület a helyi népszavazásra augusztus 5-ét jelölte ki - tájékoztatott a polgármester.
Hozzátette: az előkészítő bizottság által írt tanulmányt a Veszprém Megyei Kormányhivatal is véleményezi.
Balatonkenese 3600 lakosú, ebből 833-an élnek az akarattyai városrészen, közülük 735 a választópolgár, aki az önállósodásról dönthet. Ha augusztus 5-én igent mondanak az elszakadásra, a javaslat a köztársasági elnök elé kerül, ő dönt az ügyben.
A helyi népszavazás előtt az előkészítő bizottságnak és a polgármesternek tájékoztatót kell tartania a tanulmányról, ez Tömör István szerint a voksolás előtt 2-3 héttel lehet.
A város első embere az MTI kérdésére elmondta: nem kíván állást foglalni az ügyben, erről az akarattyai városrészen élőknek kell dönteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!