Belföld

2012.03.24. 13:51

OVB: jogsértő az LMP akciója az aláírásgyűjtésért - a párt fellebbez

Az Országos Választási Bizottság (OVB) jogsértőnek találta az LMP szombatra meghirdetett akcióját, melynek során értékes ajándékokat ígértek annak, aki a legtöbb aláírást gyűjti össze az általuk kezdeményezett népszavazásra 24 óra alatt. A testület a jogszabálysértés megállapításán túl a pártot eltiltotta az akciótól.

MTI

Az OVB a határozatot 5:3 arányban hozta meg, a testület döntése azonban nem jogerős, az ellen még jogorvoslattal lehet fordulni a Kúriához hétfő délutánig.
Az OVB azt követően hozott döntést, hogy egy magánszemély kifogást nyújtott be arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény kimondja: "az ajánlásért (ebben az esetben az aláírásért) az ajánlónak, vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".
A kifogástevő magánszemély beadványában azt írta, az mno.hu-n pénteken (az MTI-t idézve) az jelent meg, hogy Vágó Gábor, a népszavazást kezdeményező LMP képviselője azt közölte: aláírásgyűjtési maratont hirdetnek. Mint mondta, a játék lényege, hogy aki 24 óra alatt több aláírást összegyűjt, az értékes ajándékokat, így kerékpárutalványt és európai parlamenti látogatást kap, valamint kedvenc képviselőjével vacsorázhat.    

A bizottság tagjai az ülésen egyebek mellett arról folytattak vitát, hogy az idézett paragrafus csak az aláírókra, vagy az aláírásokat gyűjtőkre, szervezőkre is vonatkozik. Utóbbiaknak ugyanis nem tiltja semmi, hogy munkájukért pénzt, vagy bármi mást kapjanak.
Végül az az álláspont kapott többséget, hogy a jogszabály az aláírásgyűjtésben részt vevőkre is érvényes, tekintettel arra, hogy a meghirdetett akcióban bárki részt vehet.
A kifogás elfogadása mellett szavazott Sasvári Róbert (elnökhelyettes), Bozsóki Éva, Sárhegyi Zoltán (Fidesz-delegált), Szabó Iván (KDNP-delegált) és Borbély Andrea (Jobbik-delegált), míg elutasítása mellett voksolt Bordás Vilmos (elnök), Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Szabó Miklós (LMP-delegált).

Az LMP delegáltja, Szabó Miklós az ülésen arról beszélt, szerinte az aláírókat nem befolyásolja döntésükben az, hogy a gyűjtésben részt vevők kapnak-e valamit, vagy sem.
Elmondta, az LMP ezzel a "kreatív ötlettel" akarja gyorsítani a népszavazási kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtést, és a gyűjtésben részt vevők számára biztosított "nyereményjátékban való részvétel lehetősége" pedig szerinte nem jogsértő.
Bordás Vilmos az ülés végén magánvéleményként az általa jogsértőnek nem tartott aláírásgyűjtési akcióról azt mondta, azt a választási eljárás szempontjából méltatlannak találja. "Akár határeset, hogy a jóhiszemű és rendetetésszerű joggyakorlás alapelvét nem sérti-e (...) az, hogy játékot űzünk a népszavazási aláírás-gyűjtésből" - fogalmazott.

Az LMP fellebbez, folytatja az aláírásgyűjtést

"Ez a Fidesz népszavazásgyilkoló kampányának egy újabb aljas húzása. Először rémhíreket terjesztgettek, hogy az LMP elvenné a nyugdíjasok nyugdíját, utána a kitelepüléseinken lévő aktivistáinkat fenyegették meg, próbálták jogilag ellehetetleníteni a gyűjtést, most pedig egyszerűen eltiltanak minket attól, hogy egy játékot indítsunk, hogy részt vegyenek benne az aktivisták, hogy valódi közösségi, állampolgári kezdeményezéssé váljon a népszavazás" - fogalmazott a politikus az OVB határozatára utalva.     

Vágó Gábor fellebbezési szándékukat bejelentve közölte: "szerintük jogilag nonszensz" az OVB határozata, amelyben rengeteg ellentmondás van. Hozzátette: a Fővárosi Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság is hozott korábban olyan határozatokat az aláírásgyűjtés, illetve az ajánlószelvény gyűjtés kapcsán, amelyek ellentétesek az OVB mostani állásfoglalásával, és kimondják, hogy az LMP jogszerűen jár el.
Az LMP-s politikus a Kossuth téri metrókijáratnál felállított aláírásgyűjtő standok előtt tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: amennyiben a Kúria betartja a jogszabályokat és nem "politikai alapon" dönt, mint az OVB, akkor egyszerűen nincs más lehetősége, minthogy elutasítsa a választási bizottság határozatát.

Az LMP szombaton 13 órakor elindult budapesti "népszavazási maratonjáról" kérdésre válaszolva elmondta: a játékban aktivisták vesznek részt, az első, aki 100 aláírást összegyűjt, illetve, aki 24 óra alatt a legtöbb aláírást gyűjti, az kerékpárt nyer, az összes résztvevő aktivista között kisorsolnak egy európai parlamenti képviselővel való találkozást, 10 aktivista pedig kedvenc LMP-s képviselőjével költhet el egy vacsorát.
Hangsúlyozta: nem az aláírók, hanem az aláírásgyűjtők nyerhetnek a játékban.
Vágó Gábor az OVB döntését "politikai támadásnak" tartotta ugyanakkor kijelentette: nem félnek és nem hagyják magunkat elnyomni. Szerinte az egész "Orbán-rendszer" a félelemre, és az állampolgárok elnyomására épít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!