Belföld

2012.03.19. 16:18

Az iskolákat is mentesítenék az építményadó alól

Az óvodák, az iskolák, valamint a szociális és a gyermekjóléti intézmények is mentesülhetnek az építményadó alól, ha a parlament elfogadja a kereszténydemokrata Harrach Péter erre tett javaslatát.

MTI

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke március elején terjesztette az Országgyűlés elé a helyi adókról szóló törvény módosítására tett javaslatát, amely alapján újból mentesülnének az építményadó alól az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó egészségügyi intézmények. A jogszabály július 1-jén lépne hatályba.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványában azt javasolja, hogy az egészségügyi intézmények mellett a szociális, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi, valamint a nevelési-oktatási intézmények helyiségeit se terhelje építményadó. A nevelési-oktatási intézmények körébe a köznevelési, a felsőoktatási és a szakképzési törvényben meghatározott intézmények is beletartoznának.

A szintén kereszténydemokrata Nagy Kálmán is beterjesztett egy módosító indítványt a törvényjavaslathoz, ő az egy tulajdonoshoz tartozó gyógyszertárat és az ahhoz kapcsolódó segédgyógyszertárat mentesítené az építményadó hatálya alól.

Jelenleg a helyi építményadó alól a szükséglakások és állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló, illetve tároló épületek - így az istállók, üvegházak, terménytárolók, magtárak és műtrágyatárolók - mentesülnek. A többi építmény esetében az adó mértéke - a helyhatóság döntésétől függően - legfeljebb 1100 forint négyzetméterenként vagy a forgalmi érték 3,6 százaléka lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!