Belföld

2012.02.16. 15:21

Havazás: balesetek, lezárt utak, fennakadások az országban

A hó és a szél okozta hóátfúvások miatt csütörtökön számos közúti baleset történt az országban, tucatnyinál több utat lezártak, sok helyen pedig járhatatlanná vált az út.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye egyes részeire. Az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el. Északkeleten a széllökések elérhetik az óránkénti 55-65 kilométeres sebességet, míg a Dunántúlon az óránkénti 65-85 kilométeres, ezen belül a Bakony térségében a 90 kilométer/órás széllökés sem zárható ki.

 

 

Az ország több megyéjében kialakult hófúvások miatt az alsóbbrendű utak nehezen járhatóak, a déli órákra mintegy 20 közút teljesen járhatatlanná vált - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Hajdu Márton közlése szerint a közútkezelők folyamatosan takarítják a közutakat, de negyedóránként újabb és újabb szakaszok válnak nehezen járhatóvá vagy a közlekedésre teljesen alkalmatlanná.

A hóátfúvások miatt csütörtökön kialakult közlekedési gondok miatt Baján és Bácsalmáson összehívták a helyi védelmi bizottságot - közölte Kovács Andrea, a katasztrófavédelem megyei szóvivője. Azért döntöttek így, mert jelenleg Baja környékén nincs távolsági tömegközlekedés. A szóvivő hozzátette: a bajai és Baja környéki, valamint bácsalmási és Bácsalmás környéki intézmények és munkahelyek vezetőinek figyelmét felhívják arra, hogy amíg a tömegközlekedés nem áll helyre, a dolgozókat és a diákokat tartsák ott a munkahelyeken és az intézményekben.

Tucatnyinál több autó szenvedett balesetet az M7-es autópálya Balaton felé vezető sávjában, Székesfehérvárnál; az eddigi információk szerint a helyszínről a mentők egy embert vittek kórházba. A forgalom az autópálya érintett szakaszán a leállósávban halad.

Az erős hóátfúvás miatt rendkívül balesetveszélyessé vált az M6-os autópálya Pécs felé vezető, három kilométeres szakasza a 77-es kilométertől, a Fejér megyei Baracs község térségében. Az érintett útszakaszt az erős széllökések hatására mintegy 4 centiméter vastag hóréteg borította be. A rendőrség kéri, hogy az arra autózók az óránkénti sebességet 60 kilométerre csökkentsék.

Teljes szélességében lezárták a 6-os főutat csütörtökön a Pakshoz tartozó Dunakömlőd határában, ahol teherautóval ütközött egy személygépkocsi; a balesetben az elsődleges információk szerint egy ember könnyebben megsérült.

A havas úton reggel két autóbusz és egy kisteherautó ütközött össze a 83-as főúton Győr térségében; a teherkocsi utasa súlyosan megsérült, az egyik busz utasai közül hárman könnyű sérüléseket szenvedtek. A 81-es főúton három személyautó csúszott össze, személyi sérülés ott nem történt.

Három útszakasz járhatatlan, több nehezen járható hóátfúvások miatt Tolna megyében. Nagyszokoly és Iregszemcse között mintegy harminc elakadt gépkocsit siófoki és tamási tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából, az útszakaszt a rendőrség lezárta.

A Győrt Veszprémmel összekötő főúton, a cseszneki szerpentinen árokba borult egy kamion,a sofőr súlyosan megsérült.

Hóátfúvás miatt Komárom-Esztergom megyében járhatatlan a Tata és Környe, valamint a Tarján és Gyermely közötti útszakasz. Bács-Kiskun megyében délelőtt lezárták az 55-ös főút Baja és Csávoly közötti szakaszát, valamint az 51-es főutat Dunavecse és Szalkszentmárton között. Baja, Kalocsa és Kunszentmiklós körzetében komoly torlódások alakultak ki, mert több mellékút is járhatatlanná vált.

Olvad a jég a Dunán az enyhébb időjárás miatt, míg a Tisza középső szakaszán csütörtökön robbantással törik a jeget. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Duna középső részén a tartósabban fagypont feletti hőmérséklet következtében drasztikusan csökkent a jégképződés, nagyobb hosszúságokban 30-40 százalékosra mérséklődött a zajlás. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több mint a fele jégmentessé vált.

A Tiszán változatlan a helyzet, a folyó hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég. Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég, a veszélyhelyzet megelőzésére az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a jégtorlódás megbontását búvárok és robbantási szakértők bevonásával.

Péntek hajnalban az előrejelzések szerint északnyugat felől havazás kezdődik, nyugaton eső, a középső megyékben havas eső várható. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

Balesetek, lezárt utak a hóátfúvás miatt - estére mérséklődhet a szél

Hófúvások nehezítik a közlekedést Fejér megyében. Számos baleset történt: a 7-es és 8-as út közös elkerülőjénél több autó ütközött, a 62-es úton Seregélyes és Perkáta között állt a forgalom. Folytatás itt!

Evickelés a hóban - Sok helyütt gyalogoson járhatatlanok az utak

A hótakarítás (mondhatni: rendszerfüggetlenül) mindig a legindulatosabb kifogásokhoz és felszólalásokhoz szolgáltatott alapot Dunaújvárosban. Sajnos, a helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak egyvalamit lehet szidni. Részletek itt!

Felborult kamion, útlezárások, hóátfúvás Veszprém megyében

Megyei körkép - Újra járható a 82-es út, amit korábban baleset miatt zártak le. Cseszneknél, nem járható a Dudar-Csetény közötti útszakasz és a Lókút-Hárskút útvonal sem. Tapolca és Veszprém között a hóátfúvások nehezítik a közlekedést. A rendőrség kérésére a 710-es utat is lezárták. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!