Belföld

2011.12.02. 19:38

Elvették a 99 éves asszony állampolgárságát

Várhatóan eleget tesz a hatóságok felszólításának és hétfőn leadja szlovák állampolgárságát bizonyító okmányait a 99 éves Tamás Aladárné - értesült az MTI Hírcentrum.

MTI

A nyugdíjas tanítónő lánya azt mondta pénteken az m1 Híradójában, hogy édesanyja egészsége és nyugalma miatt döntenek így.

"Az ő korában nem merem, nem merjük vállalni, hogy bírósághoz, esetleg a strasbourgi bírósághoz fordulunk. Ilyen korú embernek minden nap ajándék. Mint törvénytisztelő állampolgárok, azt hiszem, hogy be fogjuk tartani a szlovák törvényeket, hogy édesanyám nyugalma biztosítva legyen" - nyilatkozta Fehérné Tamás Judit.

Az MTI Hírcentrum pénteken számolt be arról, hogy újabb szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot a pozsonyi hatóságok, ezúttal a majdnem 100 éves asszonytól.

A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt, és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.

Tamás Aladárné 1912-ben született Rimaszombaton. Idén áprilisban, korára való tekintettel, gyorsított eljárásban kapta meg ismét a magyar állampolgárságot. A nyugdíjas tanítónő ezt levélben jelentette be az illetékes szlovák hatóságnak, mert tudott arról, hogy abban az esetben, ha eltitkolja, a Fico-kormány idején hozott szlovák állampolgársági törvény értelmében 3000 eurós büntetést kaphat.

A szlovák alkotmányra hivatkozva Tamás Aladárné ugyanakkor nyilatkozott arról is, hogy nem akarja elveszteni szlovák állampolgárságát sem. Ennek ellenére kapta meg az értesítést, hogy hétfőn le kell adnia a szlovák állampolgárságát igazoló okmányait.

A nemzetpolitikai helyettes államtitkár megdöbbenéssel értesült arról, hogy Szlovákia megfosztja állampolgárságától a százéves rimaszombati Tamás Aladárnét. Répás Zsuzsanna az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében kiemelte: Magyarország határozottan elutasítja ezt a magatartást, kész nemzetközi fórumok elé vinni az ügyet, és természetesen minden szükséges jogi segítséget megad az érintettnek.

Répás Zsuzsanna feltette a kérdést: Mi indokolja ezt a döbbenetes és visszataszító lépést? "Vajon milyen veszélyt jelenthet a Szlovák Köztársaságra a magyar állampolgárságot szerzett százesztendős asszony?" - írta.

Hozzátette: értetlenül szemlélik és az alapvető emberi jogokkal, valamint az európai uniós értékekkel összeegyezhetetlennek tartják, hogy Szlovákia ilyen elfogadhatatlan retorziót alkalmaz állampolgárai ellen.

Különösen riasztó szerinte az ügynek az a vonatkozása, amely a százesztendős asszony lakhatását és társadalombiztosítási ellátását is megkérdőjelezi. "Meggyőződésünk, hogy Szlovákiának azon felvidéki magyar személyek elleni fellépése, akik magyar állampolgársághoz jutottak, a felvidéki magyarság egészének a megfélemlítését szolgálják" - írta közleményében a helyettes államtitkár.

A nyugdíjas rimaszombati tanítónő elleni eljárást határozottan elítélte Aux Ferenc, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP)  rimaszombati járási elnöke is.

Aux Ferenc közölte: "Tamás Aladárné életében eddig már kétszer veszítette el magyar állampolgárságát, ezért meggyőződésünk, hogy erre a lépésre neki teljes joga volt. Senki úgy nem érdemli meg a magyar állampolgárságot, mint ő. Ahhoz, amit tett, joga van. A szlovák állampolgársági ellentörvény egy rossz jogszabály, s mi azt határozottan elítéljük" - mondta a rimaszombati járási MKP-elnök az MTI tudósítójának. 

Aux hozzátette: magas kora ellenére Tamás Aladárné továbbra is nagyon aktív tagja a helyi nyugdíjasklubnak, szinte minden kulturális és más rendezvényen megjelenik.

November 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg szlovák állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután a férfi nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte egy nappal később: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben arról tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár még aznap közleményben tiltakozott az eset miatt. Mint írták, a magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni a további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz.

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet, miután Németh Zsolt külügyi államtitkár az ügy miatt bekérette, azt közölte, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

A felvidéki vállalkozó állampolgárságtól történő megfosztását elítélte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, és Magyar Állandó Értekezlet (Máért) is. Semjén Zsolt a Máért múlt heti budapesti ülésén azt mondta, a szlovákiai és uniós fórumokon is kiállnak az állampolgárságától megfosztott révkomáromi férfi mellett, és minden segítséget megadnak neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!