Belföld

2011.09.02. 16:50

Bajnai, Oszkó: le kell térni a tévútról

Bajnai Gordon korábbi kormányfő és egykori pénzügyminisztere, Oszkó Péter szerint a Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika tévútra vezeti Magyarországot, a tévútról pedig - ahelyett, hogy a kormány "hazugságokkal húzza az időt" - gyorsan le kell térni.

MTI

Bajnai Gordon és Oszkó Péter az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló - a nemzetgazdasági miniszter által a parlamentnek benyújtott - törvényjavaslat szerint a Bajnai-kormány költségvetésében hamis adatok szerepeltek, a hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna.
   
A két politikus közleményében ezt úgy értékelte: a hazugság akkor is hazugság marad, ha a zárszámadási törvénybe foglalják. A valóság az - folytatták -, hogy a hiány mértéke nem a Bajnai-kormány nemzetközi szervezetek által is ellenőrzött költségvetése, hanem "a Matolcsy-féle elhibázott gazdaságpolitika" miatt növekedett és növekszik tovább. Az Orbán-kormány több százmilliárd forintnyi adóbevételt engedett el egy igazságtalan és szakszerűtlen adórendszer-átalakítással, rontotta a forint árfolyamát és drágította a hiteleket, rombolta az ország nemzetközi megítélését, növelte a foglalkoztatás költségeit és megszüntette a költségvetés átláthatóságát - tették hozzá.
   
Bajnai és Oszkó szerint a Fidesz a kormányváltás után újabb százmilliárdokba kerülő intézkedéseket hozott, ezért feltették a kérdést, ha a költségvetés helyzete valóban rosszabb volt, mint azt az átadás-átvételkor gondolták, vajon alkalmatlanságból vagy felelőtlenségből tettek-e így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!