Belföld

2011.08.15. 05:19

Vevő helyett bérlőket keres a főváros a kastélyaira

Koncepciót váltott a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.), s a korábbi értékesítési tendereket - tavaly mintegy tízmilliárd forint bevételt reméltek a fővárosi ingatlanok eladásából - hosszú távú bérleti kiírásokkal váltotta fel; legalábbis három vidéki, évek óta eladásra kínált műemlék kastély, valamint egy szintén védett és régóta vevőt kereső budapesti iskola esetében - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

MTI

A kéthely-sáripusztai, a tordasi és a szőlősgyöröki kastély bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatja meg a funkciót, az előírásoknak megfelelően alakíthatja rezidenciává, kastélyszállóvá, konferencia- és wellnessközponttá, alapítványi iskolává, vadászközponttá vagy egészségcentrummá az épületeket. A budai Jurányi utcai iskolánál szintén csak az előírások jelentik a kötöttségeket, a bérbeadó további korlátokat nem állít, a kiírás az irodai, oktatási intézményi vagy diákszállás funkciókat említi.
 A működtetéshez szükséges felújításnál a bérlőt, fejlesztőt ugyanazok a műemléki előírások kötik, mint a tulajdonjog megszerzőjét, egyébként is legalább 50-100 éves konstrukciók jöhetnek szóba - mondta a lapnak Baross Pál, a BFVK Zrt. igazgatótanácsának elnöke, aki szerint el kell kerülni a Balettintézet-szindrómát, mert hiába is találnának vevőt a műemlékekre, ha az új tulajdonos nem teljesíti a helyreállítási kötelezettségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!