Belföld

2011.07.01. 16:54

Romagyilkosságok – Az alsózsolcai támadás tanúit hallgatták meg a bíróságon

Az alsózsolcai lövöldözés bizonyítási eljárásával folytatódott a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalása pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

MTI

Tanúként hallgatták meg a 2008. december 15-i támadás során életveszélyesen megsebesített férfit, valamint a családtagjait. A támadás idején 19 éves férfi azt mondta, petárdázásnak gondolta a hangos durranást, amikor fát vágott a házuk teraszán, de a következő hanghatáskor égő fájdalmat érzett a bal lábánál, és elájult.
Élettársa, aki az első lövés leadásakor a lépcsőn állt, tanúként arról beszélt, hogy a robajtól megijedt, felszaladt a lépcsőn, majd néhány pillanat múlva újabb dörrenést hallott, ezt követően az élettársa összeesett, ő pedig segítségért kiáltott. Azt, hogy ruháját átszakította az elsőként leadott lövedék, csak később vette észre.
A megsebesült férfi apja azt állította, fehér füstöt és villanó kékes fényt észlelt a Sajó-part felől, a durranással egy időben, amikor az egyik rokonához ment, de alakot, idegen járművet nem látott.
A bíróság tanúként hallgatott meg három helybéli fiatalkorút is. Az egyikük arról beszélt, hogy egy férfit látott sötétedéskor fegyverrel a kezében a túlparton a bozótok között. Kicsivel később, az első durranásra odafigyelve fehér fényt és egy alakot vett észre, majd még egy durranás jött abból az irányból. Ezt követően egy vékony testalkatú férfit látott elfutni, és a házak felől jajgatást hallottak. Társai szintén azt mondták, hallották a lövést és árnyékokat láttak, majd a helyszíneléskor készült fotókon megmutatták, hogy ők akkor éppen hol álltak és honnan jött a lövés hangja.
A tárgyaláson az egyik fiatal, még gimnazista tanú, és a meglőtt férfi élettársa is azt kérelmezte, hogy a vádlottak távollétében hallgassák meg, de Miszori László tanácsvezető bíró ezt nem tartotta indokoltnak, így elutasította az indítványt.
Mivel a nyolc órán át tartó tárgyaláson a tanúk meghallgatása elhúzódott és a bíróság pénztára már délután bezárt, a beidézett tanúknak a tanácsvezető bíró a határozatában megállapított úti költséget a saját pénzéből fizette ki. A harmadik, szintén még tanuló fiút idő hiányában a bíró nem tudta meghallgatni, ezért őt másik két társával együtt a július 12-i tárgyalásra szóban tanúként újra beidézte.
A romák elleni támadássorozat ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.
A büntetőper jövő szerdán Fehérné Nyalka Éva, a négy vádlott munkáltatójának újbóli tanúkénti meghallgatásával folytatódik. Az asszony, aki szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, korábbi vallomásában többször ellentmondásba keveredett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!