Belföld

2011.07.14. 06:58

Illetékkötelezettség egyenesági rokon üzembentartói joga után

Ha egy szülő már a gépkocsi megvásárlásakor tudja, hogy az üzembentartó a gyermeke lesz, ezt célszerű még azon a napon, akár ugyanabba az okiratba foglalni, mert ez esetben kedvezőbbek az illetékszabályok - derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

MTI

Az illetéktörvény szerint, amennyiben gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg haszonélvezeti, használati vagy üzembentartói jogot alapítanak, illetve gépjármű, pótkocsi tulajdonjogát az azon fennálló használati, haszonélvezeti, illetve üzembentartói jog jogosítottja szerzi meg, a tulajdonjog megszerzőjét terhelő illetéket csökkenteni kell a haszonélvezeti, használati, illetve üzembentartói jog megszerzéséért fizetendő illeték összegével.

A tulajdonjog-szerzés és a vagyoni értékű jog egyidejűleg történő alapítása abban az esetben vélelmezhető, ha a nevezett jogosultságokat megalapozó okiratok egy napon keletkeztek.
Ennek megfelelően, ha a szülő vásárol egy személygépkocsit, majd még ugyanazon a napon – akár ugyanabban az okiratban – a gyermeke számára ingyenesen üzembentartói jogot alapít rajta, akkor a szülő az egyébként fizetendő illeték 75 százalékát köteles megfizetni, míg a gyermek illetékmentesen szerzi meg a vagyoni értékű jogot, amennyiben igazolja, hogy az ajándékozó egyenes ági rokona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!