Belföld

2011.06.28. 14:20

Tizenegy vádlott esetében ismertettek vádiratot a Hunvald-ügyben

Ismertette a vádiratot a Hunvald-ügy 11 vádlottja esetében az ügyész kedden a Fővárosi Bíróságon (FB).

MTI

A sok száz milliós önkormányzati ingatlanpanamák, fiktív megbízási szerződések, szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György, volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a másodrendű vádlott pedig Hunvald György, volt VII. kerületi szocialista polgármester.
A büntetőperben összesen 25 ember ellen emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és más bűncselekmények miatt, ám a büntetőper kezdetén, ez év áprilisában a FB úgy határozott: 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, és ezért megszüntette az eljárást. 
Ez a 13 vádlott az ügyészség szerint strómanként, a vevői oldalon felbukkanó cégekkel kapcsolatban vett részt az önkormányzati ingatlanok mélyen áron aluli adásvételében. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a  vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamisítás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna a Hunvald-ügy.
 A FB elévülés miatti megszüntető határozatát azonban az ügyészség fellebbezése folytán a Fővárosi Ítélőtábla júniusban felülbírálta, és kimondta, hogy a vádbeli cselekmények elévülése nem állapítható meg, az eljárást e 13 ember ügyében is folytatni kell. Közülük a keddi tárgyaláson jelen lévő 11 vádlott esetében történt meg a vádirat ismertetése, majd pedig az iratismertetés. 
A 13 vádlott meghallgatása várhatóan a következő, július 8-ai tárgyaláson kezdődik meg az FB-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!