Belföld

2011.06.30. 11:07

MSZP: kórházbezárásokhoz vezethet a Semmelweis Terv

Az MSZP kártékonynak, cinikusnak és hazugnak tartja a szerdán életbe lépett Semmelweis Tervet, amely szerintük a tizenkét fővárosi kórház kétharmadának bezárásához vezethet.

MTI

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakció vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a terv életbelépésével "megkezdődött Budapest lenyúlása és kifosztása". A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmények állami átvételéről is szóló kormányhatározat szerint az állam a budapesti gyógyító intézményeket, mint ingatlanportfóliót kezeli majd, amely nyolc kórház bezárásához is vezethet - mondta.
A politikus arra szólította fel a főpolgármestert, nyilatkozzon arról, tudomása szerint melyek lesznek a bezárandó intézmények. Horváth Csaba arra is választ vár Tarlós Istvántól, fenntartja-e azt a korábbi állítását, amely szerint a főváros nem kívánja ingyen átadni az államnak a mintegy 160 milliárd forint értékű kórházi ingatlanvagyonát.     
Horváth Csaba reményét fejezte ki, hogy a "hagymázas terv csak rémálom, amelyből fel fog ébredni az ország". Bírálta azt is, hogy a Semmelweis Terv az egészségügy valódi problémáira nem ad megoldást, a többi közt az orvos-elvándorlásra, az ápolók pályaelhagyására vagy a méltatlan kórházi körülményekre.
Kökény Mihály, az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke azt kifogásolta, hogy az egészségügy továbbra sem reménykedhet többlettámogatásban, valamint azt, hogy a terv nem szól a háziorvosok vagy a járóbeteg-szakellátásban dolgozók feladatairól.
A terv "a fővárosi kórházak brutális és törvénytelen államosításának programja" - mondta. Kökény Mihály hiányolta az önkormányzati törvény szükséges módosításáról szóló információkat, mint mondta, erről semmit sem lehet tudni.
Az egészségpolitikus azzal sem értett egyet, hogy a kormányhatározat a Semmelweis Tervben vázolt informatikai és szervezeti fejlesztések programjának kidolgozását nem az egészségügyért felelős államtitkárságra bízza, hanem a közigazgatási és a fejlesztési miniszterekre. Azt mondta: valószínűleg az egészségügyi államtitkárság nem megbízható egy olyan terv kidolgozásában, amelyen keresztül "Fidesz-közeli cégek kaphatnak zsíros megrendeléseket".     Elmondta azt is: az MSZP hozzákezdett egy új egészségpolitika kidolgozásához, amely várhatóan őszre készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!