Belföld

2011.06.28. 18:10

Közel nyolcezren szavaztak az MSZP-ből a platform pártszavazásán

Az előzetes részvételi adatok szerint az MSZP megközelítőleg nyolcezer tagja, vagyis a választásra jogosultak mintegy 25 százaléka vett részt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által kezdeményezett pártszavazáson - jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója, országgyűlési képviselő kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

MTI

A szocialista politikus szerint a voksolás rendben zajlott, az összesen 190 szavazóhelyszínen kisebb pontatlanságok ugyan előfordultak, de az eredményt veszélyeztető esemény nem történt.
Molnár Zsolt emlékeztetett: az előző szerdán kezdődött, összesen öt munkanapon át tartó pártszavazás hivatalosan kedden este nyolc órakor, az utolsó szavazóhelyiségek bezárásával ér véget, a voksolás végeredményét pedig az eseti országos választási bizottság állapítja meg pénteken, és a választmány hirdeti ki szombaton.
A pártszavazás eredményességéhez az szükséges, hogy a 32 ezer regisztrált párttag több mint negyede, vagyis nyolcezer párttag azonosan válaszoljon a kérdésekre.
A Demokratikus Koalíció szerint hétfő estig mintegy 6-7 ezren vettek részt az általuk kezdeményezett pártszavazáson, s ez a többszöröse annak, mint ahányan a platformtagok közül az MSZP-nek is tagjai. A platform az MTI-hez kedden délután eljuttatott közleményében magasnak értékelte a részvételi arányt, és úgy ítélte meg: "a valóban aktív tagság" többsége kinyilvánította véleményét az MSZP "szervezeti, morális és finanszírozási megújításáról.
Gyurcsány Ferenc a Facebookon már a voksolás megkezdésekor, majd kedden ismét arról írt, hogy várakozása szerint a pártszavazás politikai értelemben sikeres, de eredménytelen lesz, mivel az MSZP tagjainak alig harmada-negyede aktív, a voksolás eredményességhez pedig a 32 ezer regisztrált MSZP-tag több mint negyedének, vagyis nyolcezer párttagnak kellett volna azonosan válaszolnia.
A múlt szerdán kezdődött pártszavazáson az MSZP tagjai arról dönthettek, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhattak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhatott, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.
Az Intézet a Demokratikus Alternatívért (IDEA) kedden az MTI-hez eljuttatta elemzését az MSZP-ről, amely szerint a pártszavazás eredménye és annak értelmezése kapcsán a párt első vonalbeli politikusai között várhatóan napokig tartó értelmezési harc kezdődik. Mint írják, a pártszavazás eredményességének megítélése a részvételi adatok napvilágra kerülése után sem lesz egyértelmű, a legnagyobb ellenzéki párt tagjainak valós létszámáról ugyanis nyilvános vita zajlik. Ez a bizonytalanság pedig alapvetően meggyengítheti "a pártszavazás elbukott" és a "pártszavazás sikeres volt" retorikáját egyaránt. 
Az IDEA elemzése szerint a pártszavazás után továbbra is bizonytalanság jellemzi majd az MSZP belső életét. Az egység megteremtésére irányuló kongresszusi szándék két feltétel teljesülése esetén eredménytelenek bizonyulhat: egyrészt, ha a pártszavazáson valóban több mint ötezren vesznek részt, másrészt, ha a résztvevők jelentős része igennel válaszol a kérdésekre. Utóbbiak teljesülésével Gyurcsány Ferenc és platformja megerősödhet pozíciójában, már amennyiben a párt vezetői nem képesek felmutatni az eddig csak a kifelé irányuló kommunikációjukban létező 32 ezer párttagot - olvasható az elemzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!