Belföld

2011.06.08. 10:39

Képíró-per - Nyomozati iratokat olvastak föl, az újvidéki razziáról is

További nyomozati iratok felolvasásával folytatódott a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor büntetőpere szerdán a Fővárosi Bíróságon.

MTI

A volt csendőr századost azzal vádolják, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében.
A tárgyalás során Varga Béla bíró először az újvidéki razziával kapcsolatban 1952-53-ban keletkezett gyanúsítotti kihallgatási jegyzőkönyvekből olvasott fel részleteket. Ezekben egyesek nem, mások viszont megemlítik Képíró Sándor nevét. A vallomások egy része tartalmazza, hogy több mint ezer embert végeztek ki a razzia során.
A bíró ismertette az ügyészségen 2007-ben tett tanúvallomások egy részét is. Ezek a tanúk a vádbeli cselekmény idején főként gyerekek voltak, vagy szüleik beszámolói alapján nyilatkoztak a történtekről. A tanúk egy része azt állítja, hogy egyből a kivégzőhelyre, a Duna-partra hurcolták őket, és csak egy magas rangú tiszt közbenjárása nyomán menekültek meg. Mások azt mondták, a leventeotthonban működő igazolóbizottság elé állították őket, ahol igazolniuk kellett magukat. Az előállítottak egy része hazatérhetett, másokat valószínűleg a Duna-partra vittek. Az ügyészségen bemutatták a tanúknak Képíró Sándor fiatalkori fényképét is, de egyikük sem ismerte fel a volt csendőr századost és még csak nem is hallottak róla.
A bíró ismertette egy, a razzia eseményeit feltáró jugoszláv bizottság határozatát, amelyben Képíróról azt írják, hogy részt vett a gyilkosságokban, a lakosság kínzásában.
Felolvastak a vajdasági Legfelsőbb Bírósághoz 1946-ban benyújtott vádiratból és az ügyben született ítéletből is. A vádlottak között szerepelt Szombathelyi Ferenc, a Honvéd Vezérkar főnöke, Grassy József vezérőrnagy, Gaál Lajos csendőr alezredes és a csendőröket közvetlenül irányító Zöldy Márton csendőr százados.
A vajdasági vádirat szerint Szombathelyi Ferenc "a Horthy-féle Magyarország" vezérkari főnökeként rögtönítélő bizottságot szervezett, a fehérterror során részt vett a "szabadságszerető mozgalmak" elnyomásában, emberek kivégeztetésében. A vádiratban az áll: hozzá köthetőek az Újvidék ártatlan lakosságának kínzására, kivégzésére tett intézkedések, emellett megakadályozta a razziában részt vevő gyilkosok bíróság elé állítását, illetve lehetővé tette, hogy Németországba szökjenek. A vád szerint a többi tiszt aktívan buzdított a vérontásra, a lakosság tömeges legyilkolására és kifosztására.
A korabeli ügyészség ezért nép- és államellenes bűncselekmények elkövetésével vádolta őket. A vádlottakat végül bűnösnek mondták ki, egyeseket golyó, másokat kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítéltek. Az ítéleteket végrehajtották.
Képíró Sándor büntetőperének tárgyalása június 16-án folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!