Belföld

2011.05.02. 15:38

Megújul a filmtámogatási rendszer, létrejön a Magyar Nemzeti Filmalap

Teljesen megújul a magyar filmtámogatási rendszer: Magyar Nemzeti Filmalap néven alakul a magyar filmgyártást támogató közhasznú vállalat - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Andrew G. Vajna.

MTI

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy az új filmtámogatási és -gyártási rendszerben a pályázatok elbírálásakor a hangsúly a forgatókönyvekre kerül, és a projektekről öttagú szakértői bizottság dönt. A testület tagjai pályázat útján nyerik el tisztségüket egy évre, a bizottságba filmes szakembereket - forgatókönyvírókat, rendezőket, forgalmazókat - várnak. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, idén 3-4, 2012-től évente 8-10 játékfilm támogatását tervezik.
A kormánybiztos szerint az állami költségvetésből kétmilliárd forint áll majd a filmalap rendelkezésére, de a jövőben "megpróbálják feljebb tornázni" az összeget. A finanszírozás jelenlegi problémáit megoldandó konszolidációs alapot hoznak létre, hogy az elmaradt támogatásokat rendezzék.
Az új rendszer kialakításával a legfőbb cél, hogy a közönség - mind Magyarországon, mind pedig külföldön - visszatérjen a magyar filmekhez - emelte ki Vajna, hozzátéve, hogy fontos az átláthatóság megteremtése.
A kormánybiztos beszámolt arról is, hogy az új filmtámogatási rendszerhez szükséges törvényi változások már folyamatban vannak, és a filmalap várhatóan május végén alakulhat meg.
Havas Ágnes filmes szakember, Andy Vajna tanácsadója elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalapot a Nemzeti Vagyonkezelő hozza létre. A cég két lépésben jön létre: az elsőben a pályáztatás, a projektfejlesztés, a gyártás, a forgalmazás és a pénzügyek kerülnek az új filmalaphoz, a másodikban pedig bizonyos vagyonelemek.
A Magyar Nemzeti Filmalaphoz kerülnek pályáztatásra a játékfilmek, beleértve a koprodukciós munkákat, az egész estés animációs filmeket, valamint a mozikba kerülő egész estés dokumentumfilmeket. A tévéfilmek, kisjátékfilmek, egyéb dokumentumfilmek és animációs alkotások támogatása terén pedig szoros együttműködést alakítanak ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal, amelynél idén 725 millió forint értékű támogatásra lehet majd pályázni.
Havas Ágnes utalt arra, hogy támogatják majd az új tehetségeket is: külön lehet majd pályázni első filmek, illetve kísérleti filmek forgatókönyveivel.
A filmalap nemzetközi tevékenységet is végez, beleértve az európai uniós támogatási rendszerek magyarországi képviseletét, a "fesztiváloztatást" és a nemzetközi forgalmazást - mutatott rá Havas Ágnes, megjegyezve, hogy eddig állami cég nem foglalkozott a magyar filmek központosított külföldi értékesítésével.
A pályázati rendszer folyamatos lesz, és a filmalap nem számít majd fel pályázati díjat. Be lehet adni forgatókönyveket, filmötleteket, szinopszisokat vagy adaptációs javaslatokat - sorolta a részleteket Havas Ágnes, kiemelve, hogy a pályázók kizárólag referenciával nyújthatják be igényüket, a megvalósításban pedig a kezdetektől fogva jelen lesz a filmalap egy-egy képviselője. Új elem, hogy a produkcióknak létre kell hozniuk egy projekt céget. 
Radnai Károly pénzügyi tanácsadó a finanszírozás részleteiről szólva elmondta: "koncepcionális váltásra" kerül sor, kétlépcsős támogatási rendszer lép életbe. Az alaptámogatásra szélesebb körből várható jelentkezés, ennek mértéke legfeljebb 150 millió forint vagy a költségvetés 50 százaléka. Az ezen felüli támogatás szigorúbb feltételekhez kötött és a filmalapnak sokkal nagyobb beleszólása lesz a produkciókba. A szervezet emellett részesedik a bevételekből, "mintegy koprodukciós partnerként" lép fel.
A tervek szerint megszűnik a normatív, utólagos támogatás - közölte Radnai Károly, hozzáfűzve, hogy az új rendszerben is megmarad a 20 százalékos adókedvezmény.
A filmes vagyonelemeket tekintve a filmalaphoz kerül a MAFILM, a MAFILM Audio, ezek ingatlanjai, a Magyar Filmlaboratórium, a MOKÉP és ingatlanvagyona, valamint a Nemzeti Filmarchívum filmjogai.
Az állami stúdiók - a Hunnia, a Dialóg, az Objektív és a Budapest - helyzetét még vizsgálják, "ezeknek a megszüntetése folyamatban van"  - fogalmazott Havas Ágnes, hozzáfűzve, hogy a "jó filmes anyagokat" át fogják nézni, és amit megvalósíthatónak találnak, azt átveszi a filmalap.
A volt Nemzeti Filmiroda, amely 2007 óta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságaként működött, átkerül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyelete alá. Ez azt jelenti, hogy a szervezet hatóságként léphet fel a jövőben, ha valamiféle visszaélésre derül fény - fejtette ki Havas Ágnes.
Andrew Vajna a további tervekről szólva elmondta, hogy fenn akarják tartani az art mozik támogatását, de ennek jövőbeni rendszere még nem tisztázott. Szó esett egy olyan tévécsatorna indításáról is, amely a filmalap és a filmarchívum együttműködéséből jönne létre. 
Havas Ágnes elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai együttműködést akar kialakítani az ELTE új filmkészítő szakirányával, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel is közös workshopok indításával, tanoncprogram életre hívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!