Belföld

2011.05.30. 14:13

Megállapodás a KIM és a kisebbségi önkormányzatok vezetői között

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az országos kisebbségi önkormányzatok vezetőivel hétfőn.

MTI

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta: az együttműködés célja, hogy jó, a nemzetiségek életkörülményeit javító jogszabályok szülessenek, amelyek biztosítják számukra önazonosságuk megőrzésének lehetőségét, anyanyelvük használatát, oktatási intézményeik és kulturális egyesületeik működését. Hangsúlyozta, a kormány, ahogyan a határon túli magyarok esetében fontosnak tartja az egyéni és közösségi jogok érvényesülését, ugyanúgy kötelességének érzi biztosításukat a magyarországi kisebbségeknek.
A miniszter hozzátette: bár a megállapodások annyit érnek, amennyit betartanak belőlük, a kabinet mérföldkőnek tartja az együttműködés aláírását, és minden nemzetiségi számára biztosítani akarja a teljes élet kibontakoztatásának lehetőségét, így mindent megtesz azért, hogy senkinek a boldogulását ne akadályozza, hogy valamely kisebbséghez tartozik.
Nagy Anna kormányszóvivő kiemelte: az együttműködés a január elsején életbe lépő új alaptörvény érvényesülését segíti, amely kimondja, hogy a nemzetiségek államalkotó tényezők. Szavai szerint a megállapodás hozzájárul a nemzetiségi közösségek jogainak és kulturális autonómiájának érvényesüléséhez is.
A partnerségi megállapodást Navracsics Tibor és a tizenhárom - a bolgár, a roma, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán - kisebbségi önkormányzat vezetője szignálta.
Hogy a miniszterek stratégiai partnerségi megállapodásokat kössenek, s társadalmi szervezeteket vonjanak be a feladatkörükbe tartozó jogszabályok előkészítésébe, a tavaly elfogadott, a társadalmi részvételről szóló törvény írja elő. Stratégiai partnerség olyan szervezetekkel alakítható ki, amelyek az adott jogterület szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg; így a minisztériumok partnerei lehetnek a kisebbségi önkormányzatok mellett egyházak, civil, szakmai és tudományos szervezetek, köztestületek és határon túli magyar szervezetek.
A KIM korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Amerikai Kereskedelmi Kamarával (Amcham) és a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezetekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!