Belföld

2011.05.10. 10:46

Kevesebb okmányunk lehet az egységes kártyarendszer bevezetése után

A jövőben kevesebb okmánya, kártyája lehet az állampolgároknak, a 2012 végéig létrejövő nemzeti egységes kártyarendszer célja ugyanis ezek egységesítése; erről a rendszer kialakításért felelős miniszteri biztos beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Vetési Iván közölte, az érintett okmányok között van például a személyazonosító igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Hangsúlyozta, a cél az állam által kibocsátott okmányok, kártyák számának csökkentése, egységesítése, költségcsökkentés mind az állam, mind pedig az állampolgárok számára.
Mint mondta, idén elsőként a kormánytisztviselői kártyát vonják be az egységes nemzeti kártyarendszerbe, amivel öt-hat kártyát tudnak majd kiváltani. Emellett folyamatban van az elektronikus egészségügyi azonosító rendszerhez kapcsolódó kártya vizsgálata is, amelynek eredményeképpen megszűnhet a taj-kártya mint hatósági igazolvány, azt ugyanis egy már meglévő okmányhoz kapcsolnák.
Vetési Iván, aki egyben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke, azt is elmondta, hogy egy idő után - az útlevél kivételével - eltűnnek a papír alapú okmányok, és minden igazolvány plasztik lesz.
A miniszteri biztos rámutatott, azt nem lehet egy lépésben megvalósítani, hogy csak egy állampolgári kártya legyen, ezért egy kártyarendszerről van szó. Az új szisztéma fő jellemzője - ismertette - az állami irányítás, felügyelet, a kidolgozott jogszabályi háttér, az egységes, nyílt platform, a gyártófüggetlenség, az adatbiztonság.
Szólt arról is, hogy az egységes kártyarendszerhez való csatlakozás kötelező lesz az állam és a közigazgatás által kibocsátott kártyák esetében, míg például gazdasági szervezetek, önkormányzatok számára ez egy önkéntes lehetőség lesz.
Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón ugyancsak az egyszerűbb ügyintézés és az olcsóbb közigazgatás lehetőségét emelte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!