Belföld

2011.05.12. 15:40

Diagon Kft.: törvénytelenül vonták ki a cég H1N1 tesztjét a piacról

A Fővárosi Bíróság csütörtöki, jogerős ítélete szerint törvénytelenül vonták ki a Diagon Kft. H1N1 tesztjét a piacról, emiatt nemcsak az államot, hanem a céget is jelentős kár érte, ezért kártérítési pert indítanak - közölte a tesztet gyártó Diagon Kft. az MTI-vel.

MTI

Mint írták, a bíróság hatályon kívül helyezte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) határozatát, amely kivonta a Diagon Kft. H1N1 tesztjét a forgalomból. A cég hangsúlyozta, hogy a vírusteszt kifogástalan, alkalmasságát senki nem kérdőjelezte meg, a hivatal eljárási hiányosságokra hivatkozva határozott a kivonásról tavaly decemberben.
Emiatt a H1N1-járvány idején külföldről, drágábban kellett beszerezni a vírus kimutatásához használható teszteket, így nemcsak a magyar gyártót, hanem az államot is jelentős kár érte.
Emlékeztettek, hogy a gyorstesztet 2009-ben fejlesztette ki a cég, de az EEKH piacfelügyeleti eljárását indított, és ennek során olyan hiányosságokat kifogásolt a műszaki dokumentációban, amelyeket a Diagon időközben pótolt. A vírusteszt hatékonyságát a hatósági eljárás kezdete óta a szegedi egyetem és egy független német minősítő intézet is igazolta, és a teszttel kapcsolatban Magyarországon sem érkezett semmilyen minőségi kifogás - olvasható a Diagon Kft. közleményében.
Közlésük szerint az eljárás a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesének kezdeményezésére indult, a napilapban több, szerintük lejárató cikk is megjelent a Diagon Kft.-ről, ezek miatt a cég helyreigazítási pereket indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!