Belföld

2011.04.04. 13:45

Romagyilkosságok - Kedden a kislétai esetről lesz meghallgatás

FMH - A kislétai gyilkosság negyedrendű vádlottjának meghallgatásával folytatódik kedden a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében zajló büntetőtárgyalás a Pest Megyei Bíróságon. A Szabolcs megyei településen két éve egy anyát lőttek agyon, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

MTI

A Miszori László vezette bírói tanács azért a negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt hallgatja meg, mert az első-, másod- és harmadrendű vádlott egyelőre nem kíván vallomást tenni. Csontos, akit a tiszalöki és a kislétai, egy-egy halálos áldozattal járó támadásban azért vádolnak bűnsegédlettel, mert az ügyészség szerint ő fuvarozta társait a bűncselekmények helyszínei közelébe, a múlt héten részletesen beszélt a 2009. április 22-én történt tiszalöki gyilkosságról.
A vádirat szerint az előzetes letartóztatásban lévő rasszista, neonáci nézeteket valló vádlottak a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és a tiszalöki férfi meggyilkolása után olyan célpontot kerestek, amelynek megtámadásával nemcsak a szerintük súlyos társadalmi problémára, a cigánysággal szembeni gyenge igazságszolgáltatásra hívják fel a figyelmet, hanem ellenálló cselekedetre kényszerítik a romákat is.
A vádirat szerint egy korábbi tüntetés miatt a sajtó figyelmébe került Kislétán ezért nemcsak romákat, hanem a helyi polgármestert is meg akarták támadni. Pénzes Sándor lakásáról fotókat készítettek, és többször bejárták a környéket, de végül úgy döntöttek, csak a Bocskai úti házban élő roma családot támadják meg. 
A földeken át gyalogosan közelítették meg 2009. augusztus 2-án éjjel a házat, majd Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlott behatolt az udvarra, miközben Kiss Árpád elsőrendű vádlott golyós vadászfegyverrel biztosította őket. 
Pető Zsolt egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt sörétes vadászpuskából két lövést adott le az ablakra, majd szétlőtte a bejárati ajtót. Kiss István az ajtónyíláson belőve tüzelt, és megsebesítette a házban tartózkodó 13 éves lányt. Ezt követően mindketten bementek a lakásba, és néhány méterről rálőttek az ablak alatti ágyban fekvő anyára. Kiss István a fegyverében maradt négy lőszert lőtte ki az asszonyra, míg társa egyetlen célzott lövést adott le. 
Az anya a helyszínen életét vesztette, lánya, aki a ház folyosóján sérült meg, visszamászott szobájába, majd lefeküdt az ágyra. A támadók a lövések leadása után elmenekültek.
 A 45 éves Balog Máriát és Tímea nevű lányát a támadás után mintegy négy órával később, hajnalban találták meg rokonok. Azért keresték az asszonyt, mert a megbeszélés szerint a közeli határba mentek volna dohányt törni napszámba. Mivel nem jött ki senki a házból, bementek, és megtalálták a vérző lányt és a már halott asszonyt. Ők értesítették a mentőket és a rendőröket. 
A vádirat szerint csak a gyors orvosi segítség és a több életmentő műtét mentette meg a sebesült lány életét, akibe mintegy 150 sörét fúródott.
A vádirat szerint Kiss Árpád elsőrendű vádlott és testvére, Kiss István másod-, valamint Pető Zsolt harmad-, illetve Csontos István negyedrendű vádlott cselekményeit kezdetben a romák közötti félelemkeltés motiválta. Később kifejezetten ölési szándékkal, katonai pontossággal hajtották végre a legapróbb részletekig megtervezett akcióikat, amelyek során kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket megöltek, ötöt megsebesítettek.
Az ügyészség mindezekért aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel, csoportosan elkövetett fegyveres rablással és más bűncselekményekkel vádolja őket.
A büntetőügy március 25-én, a 90 oldalas a vádirat ismertetésével kezdődött, majd múlt szerdán és pénteken Csontos István tett vallomást. A negyedrendű vádlott meghallgatása után várhatóan a másodrendű vádlott is vallomást fog tenni, mert erre vonatkozó szándékát már jelezte a bírónak.
Miszori László tanácsvezető bíró az első tárgyalási napon azt mondta: várhatóan április 19-én kezdi meg a 165 tanú és 30 szakértő meghallgatását. A nyári ítélkezési szünetig még 31 tárgyalási napot tartanak, az utolsó kitűzött határnap július 13-a.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!