Belföld

2011.04.05. 10:03

Nincs megállapodás a BM és a szakszervezetek között

A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.

MTI

Pintér Sándor belügyminiszter a tanácskozáson azt mondta, azért hívta össze a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának rendkívüli ülését, hogy összegyűjtse a szakszervezetek javaslatait, amelyeket a kormány előtt képviselni tud. Napirend előtt hangsúlyozta, hogy egy korábbi ülésen ezt már kérte, de az érdekképviseletektől csak egyetlen javaslat érkezett.
Közölte, a parancsnoki kart kéri fel arra, hogy gyűjtse be a teljes állományból a javaslatokat, mert csak így tudhatja meg a BM, hogy milyen életpályamodellt kell kidolgoznia.
Pover Pál az érdekképviseletek nevében azt mondta: a múlt pénteki ülésen egységes álláspontot fogalmaztak meg, "halálpálya-" helyett életpályamodellt szeretnének, illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését és korszerű munkaeszközöket. Úgy vélte, "fordítva ülnek a lovon", mert nem az érdekképviseleti oldalnak kellene javaslatokat tennie. Hallani szeretnék a kormány javaslatait, amelyekre reagálni fognak - mondta, hozzátéve: a szakszervezetek készen állnak a tárgyalások folytatására, ha szóban és írásban tájékoztatást kaptak a kormány terveiről.
Pintér Sándor erre úgy reagált: csak általánosságokat fogalmaztak meg eddigi javaslataikban a szakszervezetek, de konkrét lépéseket nem. Szerinte az biztosan nem valósítható meg, hogy aki most lép állományba 18 évesen, az a most hatályos szabályok szerint menjen nyugdíjba.
Ezt követően az ülést lezárták. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke az ülést követően azt mondta: továbbra is fennáll, sőt erősödött az április 9-étől bejelentett demonstrációsorozat megtartásának esélye, mert konkrét javaslatokat vártak a kormánytól, de ilyenek az ülésen nem hangzottak el.
Kifejtette: a változások nem pozitív irányúak, felesleges a szakszervezeti oldaltól várni, hogy bármilyen módon hozzájáruljanak a megszerzett jogaik csorbításához. Egy konkrét életpályamodellre vonatkozó javaslathoz, amely az új tagokra lenne érvényes, tennének javaslatokat, de a meglévő álllomány életpályarendszerének egyik eleméhez, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításához semmilyen módon nem fognak hozzájárulni - szögezte le.
Kónya Péter március 28-án közölte, hogy április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szövetségei, szakszervezetei. A megmozdulásokat addig folytatják, amíg a szervezetek vezetői meg nem állapodnak a kormánnyal - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a fő demonstrációt április 16-án tartják, a hivatásos és nyugállományú börtönőrök, katonák, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozók, rendőrök, tűzoltók és vámosok a Hősök teréről a Parlament elé fognak vonulni, ahonnan addig nem távoznak, amíg a demonstrációs bizottság meg nem egyezik a kormánnyal. 
 Az elvárásuk az, hogy az állam ne csorbítsa szerzett jogaikat és juttatásaikat. A szolgálati nyugdíjrendszer megváltoztatásáról is készek tárgyalni, de a változtatások szerintük csak a jövőben belépőkre vonatkozhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!