Belföld

2011.04.21. 09:23

Leverték a köztársaságot

Megrongálták a Magyar Köztársaság kövét a budapesti Újpesti rakparton. Ismeretlenek leverték a "köztársaság" feliratot az emlékkőről, amelyet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) avatott fel az új alaptörvény elfogadásának napján, április 18-án.

MTI

 

Az MSZP szerint a kormány és a parlament kormánypárti erői mindent elkövetnek azért, hogy felszámolják a köztársaságot. Erről Horváth Csaba, a szocialisták budapesti elnöke beszélt csütörtökön a Magyar Köztársaság kövénél, amelyet a szocialisták állítottak a budapesti Újpesti rakparton az új alaptörvény elfogadását követően, de szerdára ismeretlenek megrongálták rajta a belevésett köztársaság szót.
Az ellenzéki politikus, akinek sajtótájékoztatója alatt egy rendőrségi helyszínelő vizsgálta a megrongált követ, hozzátette: a főváros vezetésének döntése nyomán jövő héten átnevezik a Köztársaság teret is.
 "Magyarország köztársaság, és noha egyeseknek már királyság, ezzel együtt nem fogjuk hagyni, hogy a Magyar Köztársaság végérvényesen lerombolásra kerüljön" – jelentette ki.
A sajtótájékoztatón részt vett Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője és Örsi Gergely, a II. kerületi önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője is, akik mindketten a Moszkva tér átnevezése ellen emelték fel a szavukat.
Horváth Csaba egyúttal emlékeztetett arra, hogy hétfőn azért avatták fel a Magyar Köztársaság feliratú követ, mert aznap a kormánypárti  képviselők szavazatával a parlament elfogadta az új alkotmányt. Szavai szerint két nappal később „a szélsőjobboldal erői kalapácsot ragadtak”, hogy a köztársaságot „tettlegesen is lerombolják”.
Kitért arra, hogy kedden jelentették be „az új Orbán-csomagot”, amelyik – véleménye szerint – több millió családot hoz nehéz helyzetbe.
Hangot adott annak a véleményének is, hogy az elmúlt napokban a főváros „legnagyobb kilakoltatási hulláma indult meg”, illetve korábban elfogadták Budapest legnagyobb megszorítócsomagját is.
Felszólította a főváros vezetését, hogy tegyenek konkrét intézkedéseket a rezsijüket a nehéz gazdasági helyzet miatt fizetni nem tudó családokért és dolgozza ki saját mentőprogramját. Hozzátette, hogy saját, ezzel kapcsolatos  javaslataikat jövő hét szerdán be is nyújtják a fővárosi önkormányzatnak.
Örsi Gergely sérelmezte, hogy át akarják nevezni a Moszkva teret, amelyet véleménye szerint inkább rendbe kellene hozni. Kitért arra is, hogy a teret körülölelő három kerület, az I., a II. és a XII. vezetése egyaránt kormánypárti. Éppen ezért azt kérte, hogy az úgynevezett fonódó villamoshálózatra tervezett összegből újítsák fel a teret.
Józsa István azt mondta, hogy a gazdasági diplomáciában komoly szerepe van a gazdasági politizálásban. Közölte, hogy a kilencvenes évek elején a jobboldalnak „sikerült tönkretennie” az ország orosz piaci pozícióit. Véleménye szerint a Moszkva tér nevének megváltoztatása hasonló kárt okozna ezen a piacon, ahol Magyarországnak jelenleg jók a pozíciói.
Úgy számolt, hogy a lépést követő piacvesztéssel több tízezer magyar család megélhetése kerülne veszélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!