Belföld

2011.04.01. 14:00

Érvényesítheti kárát Budapest a CET építőjével szemben

Érvényesítheti kárát a fővárosi önkormányzat a Duna-parti Közraktáraknál létrehozott épületegyüttes, a CET beruházójával szemben; a kár abból adódik, hogy a Porto Investment megszegte a szolgáltatási szerződést - tartalmazza Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztése, amelyről várhatóan jövő heti rendkívüli ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

MTI

A pénteken közzétett előterjesztése szerint a projekt jelen állása alapján kétséges, hogy a Porto Investment elvárható időn belül, saját költségén képes befejezni a projektet, ezért szükségessé válhat a bankgaranciaként befizetett, de óvadékként kezelt összeg felhasználása a szerződésszegésből eredő károk enyhítésére.
A főváros a késedelmek miatt januárban lehívta a bankgarancia teljes összegét, amely 3,9 millió euró volt. Ezt a szerződés szerint a főváros óvadékként kezeli mindaddig, amíg az üzemeltetési bankgaranciát a Porto Investment át nem adja.
A közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint a késések miatt az önkormányzat 2010 decemberében felszólította a Porto Investmentet, hogy a késedelmi kötbért és kamatait fizessék meg, de ennek a beruházó nem tett eleget, mert szerintük vis maior esetek hátráltatják a munkákat. A közműszerződések megkötésének elhúzódása miatt a Porto is kötbérigényt jelentett be, az üzembe helyezésig 106 ezer eurót kér havonta, mert álláspontja szerint a szerződések megkötése nem az ő feladata.
Bagdy Gábor azonban azt javasolja a közgyűlésnek, hogy minősítsék alaptalannak a kivitelező ezen kötbérigényét. Időközben a FIMŰV Zrt. közreműködésével a közműszerződések jelentős részét már megkötötték, a többi pedig előkészítés alatt áll.
A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárdos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto fejlesztéseként valósul meg.
A holland Kas Oosterhuis által tervezett épület hatalmas bálnára hasonlít, a különleges üvegszerkezetű épületegyüttes szokatlan megoldásban integrálja a XIX. századi raktárépületeket egy korszerű építménnyel. A két meglévő régi raktárépületen egyedi tervezésű üveghéj nyúlik át, galériát alkotva egyesíti a régi és az új építményeket, amelyekben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!