Belföld

2011.04.18. 10:28

Az ENSZ-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor: a romastratégia is téma volt

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn hivatalában fogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, aki Magyarország soros uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan folytat tárgyalásokat Budapesten.

MTI

Az ENSZ-főtitkárral tárgyalt Orbán Viktor: a romastratégia is téma volt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn hivatalában fogadta a Budapesten tárgyaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt; a megbeszélésen téma volt az észak-afrikai helyzet és az európai romastratégia is - tájékoztatott a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a tárgyalópartnerek áttekintették az Észak-Afrikában kialakult helyzetet és ezzel kapcsolatban az eddig megtett, valamint a még szükséges humanitárius lépéseket.
Az Európai Unió soros elnökeként Orbán Viktor arról tájékoztatta az ENSZ-főtitkárt, hogy az Európai Tanács következő ülésén foglakozik a migráció ügyével, továbbá arról is, hogy a világ segélyezésének 60 százalékát az EU biztosítja - közölte a szóvivő.
Tájékoztatása szerint a magyar kormányfő rendkívüli fontosságúnak nevezte, hogy küszöbön áll az európai romastratégia elfogadása.
Magyarország pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltendő, nem állandó tagságra, melynek során hasznosítani tudná az unió soros elnökeként, valamint a nyugat-balkáni térség stabilizációja során szerzett tapasztalatait - zárta közleményét Szijjártó Péter.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár: történelmi a soros magyar EU-elnökség

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár: történelmi a soros magyar EU-elnökség

Ban Ki Mun a találkozó utáni sajtótájékoztatón a Sándor-palota tükörtermében méltatta, hogy Magyarország az ENSZ dinamikus tagja, aktív szerepet vállal a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának és nőkkel foglalkozó szervezetének munkájában, bőkezűen támogatja a nemzetközi békefenntartó küldetéseket, a többi között Cipruson, Nyugat-Szaharában és Afganisztánban.
Az új magyar médiatörvény és az alkotmányozás kapcsán azt mondta: a kormányzat felelőssége biztosítani, hogy az új jogszabályok összhangban legyenek a nemzetközi egyezményekkel.
Schmitt Pál egyebek mellett azt mondta vendégének: Magyarország az utóbbi húsz évben akkora változáson ment keresztül, amekkorához más országoknak száz évre volt szükségük. Az ENSZ sorrendben nyolcadik főtitkára - aki az államfő meghívására tesz háromnapos hivatalos látogatást Magyarországon - történelminek nevezte a soros magyar EU-elnökséget, utalva arra, hogy a világnak és Európának elképesztő kihívásokkal kell szembenéznie, és mennyire fontos a régióbeli integráció elmélyítése.
Magyarország figyelemreméltó átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, a kommunizmusból átlépett a demokráciába, a varsói szerződést maga mögött hagyva eljutott a modern Európába, "és ehhez a változáshoz jelentős kihívásokat kellett leküzdeni" - mondta. A magyar tapasztalatok mindenképpen ösztönzőleg hathatnak a szabadságra, változásra vágyó népek számára - hangsúlyozta és ezzel összefüggésben üdvözölte, hogy magas szintű találkozókra került sor Magyarország és Egyiptom, illetve Tunézia között.
"Remélem, hogy Magyarország eddig betöltött fontos régió- és világbeli szerepéhez méltóan a magyar kormány folytatni fogja a reformokat és mindent megtesz az alapvető szabadságjogok védelmében" - jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

Ban Ki Mun nyilatkozatában, majd újságírói kérdésre válaszolva is szólt a magyar médiatörvényről és az alkotmányozásról.
Előbbi kapcsán azt mondta: a szabad véleménynyilvánítás az ENSZ alapelvei közé tartozik, és az új médiaszabályozásnak meg kell felelnie az európai fősodorba tartozó törvényeknek. "Bízom benne, hogy a magyar kormány nem fog meginogni, amikor a véleménynyilvánítás szabadságának teljes mértékű biztosításáról van szó" - mondta, és megjegyezte, tudomásul vette Frank La Rue-nek, az ENSZ közelmúltban Budapesten járt jelentéstevőjének állásfoglalását a magyar médiaszabályozásra vonatkozóan.
Az alkotmányozást illetően kifejtette, tudja, hogy Magyarországon és külföldön aggodalmak fogalmazódtak meg az új alaptörvényt illetően. "Ezért nagyra értékelném, ha a magyar kormányzat bizonyos kérdésekben tanácsot és ajánlásokat kérne másoktól, egyrészt Magyarországon belül, másrészt az Európa Tanácstól és az ENSZ-től" - mondta.
Nagyra értékelte, hogy a magyar EU-elnökséghez köthető egy jelentős európai környezetvédelmi-vízgazdálkodási program, a Duna-stratégia megszületése. "Nagyra becsülöm, hogy Magyarország élére állt ennek a kezdeményezésnek, amely nyolc nemzetet érint" - mondta. Hozzátette, hogy további fontos kérdésekről is szót ejtettek a találkozón, tárgyaltak a millenniumi fejlesztési célokról, az éghajlatváltozásról, a nukleáris biztonságról, az észak-afrikai helyzetről, Líbiáról és Közel-Keletről.
Ban Ki Mun Líbia kapcsán elmondta: az ENSZ előző nap Tripoliban megállapodásra jutott a "humanitárius jelenlétről", közben pedig az egyeztetések a politikai helyzetről folytatódnak. Líbiában a tűzszünet megkötése után széles körű erőfeszítésekre lesz szükség a béke megteremtése, fenntartása, valamint az újjáépítés érdekében - mutatott rá, és nagyon lényegesnek nevezte, hogy a nemzetközi közösség a líbiai néppel egyeztetve cselekedjen.

Schmitt Pál - aki Magyarország jó ismerőjeként és barátjaként üdvözölte az ENSZ-főtitkárt - elmondta, tájékoztatta vendégét a magyar belpolitikai helyzetről és az elmúlt húsz év változásairól. Elmondta neki, hogy a parlament hétfőn fogadja el az új alkotmányt, jelképesnek is nevezve, hogy ez egybeesik a soros magyar EU-elnökséggel. Kifejtette, Magyarország mennyire fontosnak tartja, hogy részt vegyen a béke és biztonság megszilárdításában, amely az ENSZ egyik fontos feladata. "Hangsúlyoztam, hogy lehetőségeink függvényében készek vagyunk részt venni békefenntartó küldetésekben a világ számos országában" - tette hozzá.
Az államfő azt is hangsúlyozta vendégének, hogy Magyarország elkötelezett a szegénység felszámolása mellett, és egy vízstratégia kidolgozása mellett; előbbi kapcsán az európai roma keretprogramot említette, utóbbit illetően a Duna-stratégia megalkotásról beszélt. Hozzátette, azt is megemlítette a világszervezet főtitkárának, hogy Magyarország pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére 2012-2013-ban.
A dél-koreai diplomata hétfőn találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel, ezenkívül előadást is tart az ENSZ előtt álló kihívásokról a Magyar Tudományos Akadémián. Vasárnap találkozott ellenzéki pártok képviselővel.

Cikkek az EU-elnökségről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!