Belföld

2011.03.16. 17:22

Túrós András: a járőrözők nem tagjai a polgárőr szövetségnek

A Gyöngyöspatán magát polgárőr szervezet képviselőinek nevező járőrözők nem tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) - jelentette ki Túrós András, a szervezet elnöke szerdán Gyöngyöspatán.

MTI

A polgárőrségről szóló törvény szerint az egyes településeken szerveződő polgárőr egyesületek az önkormányzattal és a rendőrséggel együttműködve látják el feladatukat - közölte az OPSZ elnöke, amikor a településen egyeztetett a község hivatalos polgárőrségével.
Az egyeztetés előzménye, hogy a Heves megyei faluban március eleje óta járőröznek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
Túrós András közölte, arról nincs információja, hogy egyes polgárőr szervezetek "önjelölt módon" az ország más pontjain szolgálatot látnának el. Ez csak katasztrófahelyzetben történhet, az OPSZ felkérése alapján - közölte az MTI kérdésére az elnök.
A fórumon Túrós András kijelentette, hogy a helyi közbiztonság javításáért meg kellene duplázni a gyöngyöspatai polgárőrség létszámát. A létszámbővítésre intézkedési és képzési terv készítését tartja szükségesnek.
Tóth Mihály, a helyi polgárőr egyesület vezetője a fórumon azt mondta, nincs polgárháborús helyzet a településen, "ezt a problémát 8-13 éves gyerekek beszólásai fakasztották ki".
A bejelentések nagy része a cigánysor felé vezető utcában lakóktól származik, és általában idős nők panaszkodnak arra, hogy molesztálják őket a gyerekek - jellemezte a helyzetet Tóth Mihály.
Szólt arról is, hogy a 15 aktív tagot számláló gyöngyöspatai polgárőrség számára minden feltétel adott az eredményes munkához, két gépjárművük és éjjellátó készülékük is van. Februárban 145 órát, márciusban ez idáig 187 órát töltöttek szolgálatban.
Kovács Miklós, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója arról számolt be, hogy a helyi bűnözési statisztikák lakosságarányosan megegyeznek a térség egyéb településeinek adataival, vagyis nem nagyobb a bűnözés mértéke, mint máshol.
A 2800 lakosú községben az elmúlt évben 65 bűncselekmény vált ismertté, és 97 szabálysértési feljelentés született. A rendőrség, amelynek kizárólagos partnere az OPSZ, valamennyi ügyben intézkedett.
Danyi Sándor, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke a fórumon arra szólította fel a község vezetését, hogy küldje el a településről a "jobbikosokat", akik rettegésben tartják a község cigányságát. Úgy véli, hogy a helyzet megoldása nem a polgárőrség, hanem az állam és a kormányzat dolga lenne.
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével - demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor, a párt elnöke úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" volt a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!