Belföld

2011.03.28. 12:50

Repedések a kazetta tetején

Devecser - Átmenetileg szünetel a vörösiszap kiszállítsa, mivel a hétvégén a kazetta felületén repedések keletkeztek. Az összegyűjtött anyagot depózzák.

Németh F. Bernadett

Minderről Benkovics Zoltán, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka beszélt a Naplónak. Elmondta: a külterületeken összeszedett szennyezőanyagot a 7-es kazetta tetején terítették szét eddig, körülbelül négy méter vastagon. Szombaton azonban repedések keletkeztek rajta, instabillá vált, ezért tegnap a műszaki egyetem munkatársai vizsgálták. A vizsgálati eredménytől függően kezelik a problémát. A vörösiszapot addig a szokásos módon depózzák.

A halastó lecsapolása is tart, de ez lassú folyamat, válaszolta kérdésünkre a parancsnok, még a folyadék sem tűnt el a mederből. Ráadásul folyamatosan fel is töltődik valamennyire, az esőtől és a talajvíztől – ez ugyan segít a pH-ján, hígítja a ma maró folyadékot, de azt még mindig csak savazás után lehet leengedni a Torna-patakon. A tóban több méter magasan áll a vörösiszap, s benne még járművek is lehetnek. A mentesítés végére, június 30-ig ezt a problémát is megoldják, mondta a parancsnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!