Belföld

2011.03.23. 16:03

Radioaktív részecskéket tartalmazó légáramlatok értek el Japánból Európába

FMH - Európába is elértek már Japánból igen kis mennyiségű radioaktív részecskéket tartalmazó légáramlatok. Szerdán Izlandon regisztráltak rendkívül csekély radioaktivitást és az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) szerint egy alig mérhető koncentráció Ausztriát is elérhette.

MTI

A jód 131-es izotópjának értéke Reykjavíkban az észlelési határ közelében volt, más izotópok jelenlétét nem lehetett megállapítani. A ZAMG hangsúlyozta, hogy az emberek egészségét Európában semmilyen, a japán radioaktivitással kapcsolatos veszély nem fenyegeti.
Az Európai Unióban (EU) nem észleltek megemelkedett sugártartalmat a Japánból származó élelmiszerek vizsgálatakor - közölte John Dalli egészségügyi és fogyasztói biztos szerdán Brüsszelben. Az EU már a múlt héten felszólította a 27 tagországot a Japánból érkező élelmiszerek vizsgálatára. Az első eredmények most futottak be.
Amennyiben egy tagállam sugárszennyezett élelmiszert talál, az unió élelmiszerbiztonsági területen működő gyorsriasztási rendszere (RASSF) útján tájékoztathatja erről a többi EU-országot. Az EU-bizottság szerint azonban Európában igen kicsi a japán élelmiszerek aránya: tavaly a 27 tagország csupán 65 millió euró értékben hozott be azokból, főként halat és tenger gyümölcseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!