Belföld

2011.03.17. 17:09

EU-elnökség - EPSO-elnök: gyorsabb és átláthatóbb lesz a felvételi eljárás az uniós intézményekbe

Összesen 323 új diplomás ügyintézői állást kívánnak betölteni 2011-ben az európai uniós intézményekben - mondta David Bearfield, az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) elnöke csütörtökön, a felvételi eljárás szakértőit tömörítő hálózat budapesti találkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Bearfield szerint 2011, illetve a következő évtized különösen fontos az EPSO szempontjából, mivel egyes uniós intézmények dolgozóinak egyharmada, másoknak akár fele nyugdíjba megy a következő tíz évben. A vezetői pozíciókban a "kiöregedők" aránya ennél is magasabb, körülbelül hatvanszázalékos. Az elnök ezért nagyon fontosnak tartja, hogy vonzóvá tegyék az uniós állásokat a fiatalok számára. 
"Meg kell mutatnunk, hogy nem unalmas bürokraták vagyunk" - hangsúlyozta az EPSO vezetője. Úgy fogalmazott: "Ezek az állások sokat, akár egy életre szóló állást, jó fizetést és izgalmas kihívásokat adnak, ugyanakkor sokat is követelnek a jelentkezőktől".  
Az újítás szellemében  az EPSO megjelent a Facebookon - ahol már negyvenezer rajongója van -, és a Twitteren is, továbbá nagykövetekkel népszerűsítik az uniós állásokat a legjobb európai egyetemeken.  Bearfield az MTI kérdésére elmondta, hogy ő maga pénteken a budapesti Corvinus egyetemet keresi fel, ahol a vezetők mellett a diákokkal is találkozik.
Ugyancsak kérdésre válaszolva az EPSO elnöke közölte, nincs kvóta, amely meghatározná, hogy az uniós intézményekbe az egyes tagállamokból hány embert vehetnek fel. Bearfield szerint nehéz megítélni, hogy melyik országból jelentkeznek a legkompetensebb munkavállalók, mivel van olyan tagállam, ahonnan nagyon sokan, vegyes színvonalon adják be a jelentkezésüket, más tagállamokból viszont kevesen felvételiznek, de arányaiban nagyobb sikerrel. 
Ismertetése szerint az új kihívásoknak megfelelően a 2003 óta működő EPSO tavaly március közepétől megújította a felvételi eljárást a jövendő EU-s tisztviselőknek. A versenyeljárás 2010-től kiszámíthatóan, éves ciklusokban zajlik: márciusban a diplomás ügyintézőnek, júniusban a tolmácsnak és fordítónak, decemberben pedig asszisztensnek lehet jelentkezni, míg a szakértői helyek egész évben folyamatosan megpályázhatóak. A döntést a pályázatokról a korábbi 16-24 hónapos határidőnél jóval gyorsabban, 5-9 hónap alatt meghozzák.
Az új kiválasztási eljárás más szempontból is gyorsabb és hatékonyabb lett. Az új, háromszakaszos versenyben a korábbiaktól eltérően nincs külön teszt az uniós ismeretek felmérésére, inkább a képességekre helyezik a hangsúlyt. A felvételi első köre egy teszt, amely a jelentkezők verbális, numerikus és absztrakt kognitív képességeit méri fel. Ezt a tesztet ettől az évtől kezdve már az anyanyelvükön is kitölthetik a jelentkezők. A második körbe bejutottaknak munkahelyi szituációkra vonatkozó kérdésekkel kell megbirkózniuk; azoknak a képességeit, akik a második körben is jól szerepeltek, mesterségesen "előállított" kemény irodai napon mérik fel a tesztközpontban. 
Az idei év legnagyobb újdonsága - mondta David Bearfield -, hogy ezentúl szakmai tapasztalat alapján kettéosztják a jelentkezőket: az állások kétharmadára friss diplomások, egyharmadára pedig 6-7 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek jelentkezhetnek, illetve az uniós intézmények történetében először már az diplomájuk megszerzése előtt is beadhatják jelentkezésüket egyetemi hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!